Sprekers op de Hedelse informatieavond over drugs zijn het er over eens dat je drugsproblemen gezamenlijk moet aanpakken.
Sprekers op de Hedelse informatieavond over drugs zijn het er over eens dat je drugsproblemen gezamenlijk moet aanpakken. (Foto: Loeki Bruinink)

'Ik zou nooit verslaafd raken, dacht ik...'

Drugsgebruik onder jongeren. Het is in Hedel een probleem, zoals het ook in andere dorpen en steden een probleem is. Je ziet of vermoedt dat jongeren gebruiken. Hoe zorg je dat ze niet verder afglijden? Dinsdagavond 18 juni spraken vertegenwoordigers van Ondernemers Vereniging Maasdriel, politie, jongerenwerk, gemeente Maasdriel en IrisZorg hierover met inwoners van Hedel. Vooral het aangrijpende verhaal van een ex-verslaafde jonge vrouw illustreert de glijdende schaal van drugsgebruik.

door Loeki Bruinink

Hedel - Ondanks het prachtige zomerweer lokt de informatieavond over drugs veel bezoekers naar Dorpshuis Gelre's End. Iedereen heeft op een of andere manier met het onderwerp te maken. Een groepje jongeren zit wat ongemakkelijk op hun stoel te schuiven. Ze zijn door hun ouders naar deze avond gestuurd. Nee, ze gebruiken zelf niet, maar ze kennen anderen die dat wel doen. Op de parkeerplaats van Gelre's End bijvoorbeeld, maar ook op andere plekken in Hedel.

Hulp inschakelen
Ondernemer Nijs van den Bogert legt uit hoe hij in zijn bedrijf met drugsproblematiek werd geconfronteerd. Hij had geen idee waar hij met zijn vragen terecht kon en nam contact op met de gemeente Maasdriel. Dat resulteerde in deze informatieavond. Want inwoners van Maasdriel moeten weten hoe ze hulp kunnen inschakelen bij drugsproblemen. Naast Van den Bogert spreken wijkagent Tomas Sluiter, buurtsportcoach en straathoekwerker Ricardo Beset en IrisZorg-voorlichter Sjoerd Verstegen. Toch is het vooral ex-verslaafde Maike Smoorenburg die de zaal stil krijgt. Gelukkig maar, want door haar jarenlange drugsgebruik heeft ze geheugenschade opgelopen en is ze snel afgeleid.

Schijn bedriegt
"Ik was ervan overtuigd dat ik niet verslaafd zou raken", vertelt ze. In niets doet deze jonge vrouw (31), stralend zwanger van haar tweede kind, denken aan een verslaafde. Schijn bedriegt. Jarenlang gebruikte ze uiteenlopende drugs. Al vierenhalf jaar is ze clean. Maar ze blijft de rest van haar leven een verslaafde, weet ze.

Ze doet haar levensverhaal. Hoe ze gepest werd, erbij wilde horen op de middelbare school, hoe drank en drugs een steeds grotere rol in het leven van haar en haar vrienden gingen spelen. Hoe ze desondanks een hbo-diploma haalde. Maar een groot probleem had, waardoor ze haar beroep niet meer kon uitoefenen. Het is goed gekomen. Maike staat zelfs voor de klas en geeft voorlichting over drugs. Het had heel anders kunnen aflopen.

Aandacht
De display van IrisZorg trekt deze avond veel aandacht. Van slagroomspuitpatronen tot xtc, van cocaïne tot paddo's: allerlei verslavende middelen zijn daarin uitgestald. Ook alcohol en energydrankjes. Het maakt de tongen van de aanwezigen los. Wat doe je als je weet dat bekenden gebruiken of als je ziet dat er ergens wordt gedeald? Niets doen is geen optie. Meld het bij de politie, vraag om hulp, schakel instanties in. Want dat je het drugsprobleem samen moet aanpakken, dat wordt deze avond wel duidelijk.

Heb je te maken met drugs-problematiek?
Hier kun je terecht:

Politie
(Overlast door) drugsgebruik en dealen meld je bij de politie. Dat kan anoniem: tel 0800-7000. Heb je een vermoeden? Bel 0900-8844. Direct ingrijpen nodig? Bel 112. Je kunt ook de wijkagent bellen.

Gemeente Maasdriel
De gemeentelijke gebiedsteams adviseren, bemiddelen en begeleiden bij problematiek rond o.a. opvoeden en opgroeien, tel 14 0418.

Connect2jeugd
Connect2jeugd slaat een brug tussen jongeren en ouders, school, sport en werk. Voor melding overlastsituaties en begeleiding jongeren met hulpvragen naar juiste organisaties en personen. Tel 06-23330326.

IrisZorg
Voorlichting en educatie over verslaving, tel 088 6061600.

Verslavend Goed
Voorlichting, preventie en begeleiding bij drank- en drugsverslaving, info@verslavendgoed.nl.

Meer berichten