Het festival is ook heel erg trots op het diverse publiek wat zij aantrekt. Bovendien is letterlijke toegankelijkheid belangrijk. Het festival is rolstoelvriendelijk.
Het festival is ook heel erg trots op het diverse publiek wat zij aantrekt. Bovendien is letterlijke toegankelijkheid belangrijk. Het festival is rolstoelvriendelijk. (Foto: )

Non-profit festival RosRock wordt nóg toegankelijker

Rosrock in Rossum vindt dit jaar plaats op zaterdag 29 en zondag 30 juni. Het festival staat bekend als een persoonlijk, eigenwijs en ongedwongen festival met een diverse rockprogrammering. Het non-profitfestival draait volledig op vrijwilligers en ook de horeca is in eigen beheer. Hierdoor blijft alles betaalbaar en toegankelijk. Zo kost een zaterdagticket inclusief kampeerplek je 30 euro in de voorverkoop en is de toegang zondag zelfs geheel gratis.

Rossum - De gratis zondag heeft twee doelen: Enerzijds het nòg toegankelijker maken voor de lokale bevolking om langs te komen. En anderzijds om nòg meer service te bieden voor festivalgangers van ver die 's avonds niet zo makkelijk thuis komen. Gratis overnachten is dan een goede optie. En waarom dan niet nog even gezellig blijven plakken op zondag, voor de wat meer lokale bands, met Volbeer als afsluiter?

Het festival is ook heel erg trots op het diverse publiek wat zij aantrekt. Op Rosrock loopt alles door elkaar, van skinhead tot reggaeman. Alles en iedereen geeft elkaar de hand. Dit blijkt al uit de naam van de hoofdact van dit jaar, genaamd Skindred. Deze mix van reggae en metal laat je zowel headbangen als rustig mee zwieren.

Rosrock vindt ook letterlijke toegankelijkheid belangrijk. Zo is er voldoende zitplek aanwezig en is het festival rolstoel- en kindvriendelijk. Ook stelt het festival weer een aantal toegangskaarten en consumpties beschikbaar voor afnemers van de voedselbank, zodat ook die een geweldig weekend kunnen hebben. Organisator en appelboer Adriaan levert al jaren wekelijks appels aan de voedselbank. Met een inzamelingsactie vraagt hij sinds vorig jaar de bezoekers ook wat mee te nemen voor de voedselbank.

Rosrock maakt het ook toegankelijk voor lokale bevolking om langs te komen. Naast bands van internationaal kaliber, zoals het Britse Skindred en Amerikaanse Hackensaw Boys, spelen er ook bands die direct uit de boomgaard geplukt zijn, zoals The Applepickers. Het lokale talent is voornamelijk op de zondag geprogrammeerd. Zo kunnen bezoekers van ver blijven hangen na de meer internationaal geprogrammeerde zaterdag, om ook wat lokale bandjes mee te pakken.

Omgedraaid krijgt publiek uit de omliggende dorpen de kans wat meer internationaals mee te pakken, zoals de headliner van zondag: Volbeer, the Dutch Volbeat tribute band. Deze Deense band is, mede dankzij Rosrock, lokaal bekend geraakt en staat sindsdien garant voor een goed feest tussen de fruitbomen.

Ook de plukkers van het fruitbedrijf verzetten veel vrijwilligerswerk op het festival. Zo bakt Ina appeltaarten en doorgekookte stoofpeertjes en schotelt ze de bands haar beroemde gehaktballen voor, gemaakt van varkens uit eigen appelweide. Ook de bezoekers kunnen de appeltaart of versgeperst sap proberen, van appels uit eigen gaard.

Meer berichten