Het gezellige kersentreintje bij de Kersenboomgaard van Ferdie van Eck
Het gezellige kersentreintje bij de Kersenboomgaard van Ferdie van Eck (Foto: Robert van Dijk)

'Beleef de boerderij' weer druk bezocht

Tweede pinksterdag is het inmiddels vaste prik, fietsen met de hele kroost naar de boer. Een zestal boerenbedrijven stellen dan hun boerderij open voor het publiek. Dit jaar waren dat de melkveehouderij van de familie van Zeelst, champignonkwekerij de Hopwaag en Hoppies, varkenshouderij van familie Van den Bogerd, IJsboerderij de Schoonheuvel, kinderdagverblijf de Vrijbuiter en kersenboomgaard Hedel van Ferdie van Eck. Veel mensen vonden de route naar de boeren en konden van de ene boerderij naar de andere met de huifkar.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - Alle boeren hadden hun uiterste best gedaan om hun bedrijf er opperbest uit te laten zien. Bij de familie Van Zeelst kon een ieder ook nog eens even komen knuffelen met hun eigen favoriete KaasKoe. Deze had een ereplaatsje gekregen op de boerderij. Verder was er ook een mooie streekmarkt waar een ieder zich kon laten informeren over de natuuraandacht in de regio van de agrarische sector. Alle boeren proberen zo goed mogelijk hun landerijen te delen met de natuur.

Kersentreintje
In de kersenboomgaard kon men plaats nemen in een heus kersentreintje. De kisten, welke vroeger dienst deden om het fruit in te bewaren, werden nu ingezet als wagonnetjes. De mensen konden hierin plaats nemen en vervolgens zich alles laten vertellen door de kersenplukkers. Een hilarisch gezicht en een mooie oplossing zodat niet iedereen door de overdekte boomgaard liep te struinen.

Alle boeren hebben orde en netheid hoog in het vaandel, omdat dit ten goede komt van het eindproduct. De winkelketens en de consumenten vragen dit steeds meer en meer van de boer. Bij de varkenshouderij van familie Van den Bogerd moest met dan ook de schoenen ontsmetten en een blauwe overjas aan, zodat er zo min mogelijk risico op ziektes van buitenaf wordt gelopen. Varkens liggen wel graag in de modder, maar een beetje hygiëne is toch wel gewenst. Bij Hoppies mochten de kinderen lekker in de modder spelen. Deze natuurspeeltuin had ook zijn poorten wagenwijd openstaan. Voor de geïnteresseerden was er ook een rondleiding door de champignonkwekerijen. Altijd interessant om te zien hoe deze schimmels zich tot een heerlijke paddestoel kunnen ontwikkelen. Uiteraard kon er ook geproefd worden.

Hoewel het niet heel zonnig was, was het toch wel een temperatuurtje waarbij een ijsje er altijd in gaat. Op de Schoonheuvel kon je goed zien hoe het ijs gemaakt wordt van de melk van de eigen veestapel. Tot slot kwam je met de huifkar ook nog langs het kinderdagverblijf van de familie Van Goch. In dit mooie recent gebouwde kinderdagverblijf leren de kinderen op zeer jonge leeftijd om te gaan met dieren en de natuur. Vervolgens rusten ze heerlijk in de buitenlucht. Ook was er te zien dat duurzaamheid hier hoog in het vaandel staat. Je kunt hier de kinderen ook niet vroeg genoeg mee kennis laten maken. Kortom een leuke dag weer.

Meer berichten