Column: Gevangen!

Door Louis van der Sangen

Velen zijn al op vakantie of al weer terug en of moeten nóg een vakantie plannen of hebben het allang geregeld. Hoe dan ook, het gebeurt allemaal op deze aardkloot. Ondanks dat we weten dat er hier meer vakantiebestemmingen zijn dan dat je ooit allemaal kunt betalen, laat staan bezoeken, zijn er toch een aantal van die grapjassen die nog verder willen. Er wordt serieus gewerkt aan een vaste verblijf op de maan en Mars. Miljarden worden gespendeerd om alleen de allerrijksten alvast daarover kunnen laten dromen. Ik moet het nog zien, eerlijk gezegd wil ik dat helemaal niet zien.

Stel je eens voor. De maan bewoont door een kolonie. En dat vanaf daar de verdere ruimtereizen gemaakt kunnen worden. Voor je het weet staan daar vel verlichtte aardse toekans en hoofdletters M op onaardse gebouwen te shinen. Dan zou ik nu alvast in de maancontracten vast willen laten leggen dat ten tijde van de maansverduisteringen alle natuurlijk superzuinige verlichting ook uit gaat. Ik moet er niet aan denken dat je met het blote oog en of verrekijker of telescoop staat te kijken naar een maansverduistering met verlichting à la de Strip in Las Vegas. Het gevoel van trots zou al snel plaats maken voor afschuw. Voor je het weet ligt het daar ook in no time vol met onder andere plastic en nucleair afval.

En als het echt zover komt dat de zogenaamde eerste steen wordt gelegd op welk planeet dan ook, dan hoop ik op een of andere macht. Een macht die het heelal overziet en daar dan ingrijpt. Die zegt: "Ho eens even. Tot hier en niet verder." Die zegt: "Zijn jullie nou helemaal gek geworden? Eerst jullie eigen unieke aarde naar de verdoemenis helpen, en dan dadelijk gaan vechten om en op andere planeten. En daar dan ook alleen maar ellende neerstorten. Er is al genoeg vervuiling op jullie aarde en een enorme hoeveelheid ruimtepuin dat boven jullie dampkring zwerft. Dat laat ik nooit toe op andere planeten. Spendeer die weggegooide miljarden maal miljarden belastingcentjes aan jullie planeet. Dat is veel belangrijker. Daar ligt jullie toekomst. Natuurlijk mag je op onderzoek. Ontdekken en de grenzen opzoeken hoort erbij en is een gezonde eigenschap. Als je er maar van leert de aarde te begrijpen en hoe je ermee om moet gaan. Maar daar blijft het bij. Begrepen? Punt."

De mensen zijn nu eenmaal gedoemd tot elkaar. Dromen is prima, maar illusies zijn voor de goochelaars. Word eens wakker!! Het houdt ooit een keer op. Maak er het beste van en steek je kop niet in het zand. Arm of rijk. Gezond of doodziek. Eenzaam of met een grote groep. Superlief of gewelddadig. Eerlijk of misdadig. We zitten allemaal heel tijdelijk op deze planeet gevangen. Niemand uitgezonderd. Besef eens dat het niet gaat om wie je bent, wat je doet, wat jij hebt. Besef eens waar je bent en hoelang je er mag zijn! Dus maak het een beetje gezellig. Voor iedereen. Het kan nog steeds, als je er maar in gelooft en je daarvoor wilt inzetten. Je doet het niet alleen voor jezelf. Je doet het voor de vele miljarden mensen na ons. Die hebben er ook recht op.

Dus, doe een beetje normaal, man!

Meer berichten