Via je eigen mobiele apparaat kun je de foto's scannen. De app geeft je dan op een interactieve manier meer informatie.
Via je eigen mobiele apparaat kun je de foto's scannen. De app geeft je dan op een interactieve manier meer informatie.

Project 'Kerkdriel in Beeld'

Terug in de tijd met een nieuwe foto. Dat is 'Kerkdriel in Beeld', het nieuwste project van fotograaf Bertus de Leeuw. Tot en met 14 september zet hij, als onderdeel van Cultuurfestival Bommelerwaard, de unieke en rijke historie en cultuur van Kerkdriel letterlijk en figuurlijk op de kaart. En waar beter dit te doen, dan bij recreatiegebied de Zandmeren, midden in de Bommelerwaard.

Kerkdriel - Zes prominent aanwezige installaties op het strand van dit pareltje in Rivierenland, geven bezoekers en bewoners inzicht in activiteiten en gebeurtenissen die het dorp hebben gevormd. De installaties zullen zowel vanaf het water als vanaf het land zichtbaar zijn. "Elke installatie beslaat een ander onderwerp en bestaat uit een groot bord met daarop een foto van vroeger. Maar het zijn niet de standaard foto's die je zou verwachten", vertelt De Leeuw. "Bijzonder is dat de foto's gereconstrueerd worden met kleding en attributen van toen, maar worden genomen met de technologie van nu. Dit resulteert in mooie kleurenfoto's van scherpe kwaliteit waarop vroegere tijden op een moderne manier worden afgebeeld, zonder hun authenticiteit te verliezen."

Interactieve educatie
Bezoekers kunnen met een app op hun eigen mobiele apparaat de foto's scannen. De app biedt dan op een interactieve manier meer informatie in de vorm van teksten, foto's en films. Daarnaast wordt bij iedere foto ook een QR-code geplaatst die bezoekers kunnen scannen. Deze codes verwijzen naar een website waar meer ontdekt kan worden over de onderwerpen.

Zowel de app als de site staan nog in de steigers, maar op Facebook is Kerkdriel in Beeld al te volgen. Echtheid en volledigheid staan in het proces voortdurend centraal. Om deze reden wordt nauw samengewerkt met het Driels Museum. "Het is een hele speurtocht naar beelden, objecten en achtergrondinformatie. Vooral de kleding is lastig te vinden. Vroeger bewaarde iedereen alles. Een leuk voorbeeld dat tijden echt veranderen", aldus De Leeuw.

Waar een klein dorp groot in kan zijn
Op de vraag waarom De Leeuw dit project is gestart, antwoordt hij: "Kerkdriel in Beeld is kunst en cultuur, maar ik wil ook echt dat het educatief is. Voor mij is het geslaagd als mensen er daadwerkelijk iets van leren. Als zij het dorp op een positieve manier beter leren kennen. Vooral jongeren zijn er niet zo mee bezig, maar bewustzijn van historie wekt waardering en respect op. Kerkdriel is het zeker waard om trots op te zijn en ik vind dat iedereen dat mag weten. Onze voorouders hebben het met bloed, zweet en tranen opgebouwd. Waar een klein dorp groot in kan zijn!"

Tot en met 14 september kun je de installaties bezichtigen bij de Zandmeren en meer te weten komen over de geschiedenis van Kerkdriel.

Meer informatie vind je op kerkdrielinbeeld.nl of Facebook.

Meer berichten