On-kruid: Look-zonder-look

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Deze week: look-zonder-look 

Deze plant kun je tegen komen in het park of in een bosachtige omgeving. Het is een onopvallende plant met witte bloemschermen. Bij aanraking van het blad komt er een knoflookgeur vrij. Ondanks dat de plant in de verste verte niet aan de knoflookfamilie verwant is. Hij behoort namelijk tot de koolfamilie waar onder andere ook de broccoli toebehoort. De knoflookgeur is voor de plant een verdedigingsmiddel om de dieren en insecten op afstand te houden. Dit omdat de plant heel de zomer bloeit, van april tot oktober.

Wanneer je een blad eet, want look-zonder-look is eetbaar, dan proef je duidelijk een knoflook- en (milde) pepersmaak. In oude culturen gaf de plant het eten meer smaak en ondersteunde zo de spijsvertering, want dat is ook een eigenschap van de plant. In oude kruidenboeken wordt look-zonder-look voorjaarskruid genoemd. Dit vanwege zijn hoge gehalte mineralen en zijn grote hoeveelheid vitamine C, die de weerstand verhoogt.

De boontjes en het zwarte zaad wordt in de voormalige Oostbloklanden nu nog gebruikt als vervanger voor peperkorrels. De Engelsen doen wat bladeren door de kwark. Mijn tante deed de bladeren vaak door de roomkaas om zo kruidenboter te maken. Of ze deed een aantal gesneden bladeren door het pannenkoekenbeslag om knoflookpannenkoeken te maken. Ikzelf doe een paar blaadjes op een boterham met kaas.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden