Sinds kort hangt er een AED aan de gevel van Fysiotherapie Piels, dankzij de inzet van Dave van Hummel. Hij zette een actie op toen hij erachter kwam hoe weinig AED's er 24/7 beschikbaar zijn in Kerkdriel.
Sinds kort hangt er een AED aan de gevel van Fysiotherapie Piels, dankzij de inzet van Dave van Hummel. Hij zette een actie op toen hij erachter kwam hoe weinig AED's er 24/7 beschikbaar zijn in Kerkdriel.

Buurt AED geïnstalleerd in De Bulk in Kerkdriel

In de wijk De Bulk in Kerkdriel is onlangs een AED geïnstalleerd, buiten aan de muur bij Fysiotherapie Piels. De AED werd gerealiseerd met geld dat bij elkaar kwam door een inzamelingsactie onder buurtbewoners van deze wijk en een subsidiebijdrage vanuit de gemeente. De initiatiefnemer en drijvende kracht achter de actie is Dave van Hummel, inwoner van de wijk.

door Jan Piels

Kerkdriel - Wanneer er iemand gereanimeerd moet worden, worden uiteraard de hulpdiensten gealarmeerd. Echter zijn de aanrijtijden vaak te lang in ons gebied. Daarom is inzet van burgerhulpverleners cruciaal. Deze zijn vaak sneller ter plaatse met een AED. Burgerhulpverleners die zichzelf aangemeld hebben via HartslagNu.nl en in de buurt zijn van het slachtoffer worden middels een sms gealarmeerd. Er worden burgerhulpverleners naar de dichtstbijzijnde AED gestuurd om die op te gaan halen en anderen wordt gevraagd naar het slachtoffer te gaan. Omdat elke seconde telt, hebben vrijwilligers een belangrijke rol hierin. Zij kunnen de reanimatie starten tot de hulpdiensten gearriveerd zijn.

Burgerhulpverlener
Dave van Hummel is zelf ook burgerhulpverlener. "Ik begon met hulpverlening in 1997 door het volgen van cursussen op het gebied van BHV en reanimatie. De reden voor mij om deze cursussen te volgen was dat ik niet wil meemaken dat er in mijn bijzijn iets met iemand gebeurt en dat ik niet weet wat ik moet of kan doen."

Aan het denken
Toen er enkele maanden geleden in een korte periode relatief veel ambulances werden opgeroepen in Maasdriel zette dat Van Hummel aan het denken. "Ik vroeg me toen af hoeveel AED's er eigenlijk in Kerkdriel 24 uur per dag, zeven dagen per week openbaar beschikbaar waren.'' Dit waren er maar twee. Eén AED, bevestigd aan de achterzijde van het gemeentehuis en één AED aan een huis in de Kerkstraat. "Er zijn wel meer AED's in Kerkdriel, maar deze zijn niet aangemeld bij HartslagNu.nl.'' Wanneer er dan wat gebeurt kan het zijn dat er een AED vlakbij hangt, maar dat vrijwilligers worden opgeroepen om een AED, die wel aangemeld is, verder weg te halen.

Toen Van Hummel ontdekte dat er maar zo weinig AED's 24/7 (openbaar) beschikbaar zijn, startte hij via WhatsApp een actie in zijn wijk De Bulk. Hij haalde geld op onder de wijkbewoners en vroeg subsidie aan bij de gemeente middels 'Goed idee, doe er iets mee!'. Met dit geld werd een AED aangeschaft bij www.buurtaed.nl. Deze website is een initiatief van de Hartstichting. Er wordt samengewerkt met Philips, die de AED's levert. ''Het mooie hiervan is dat je vijf jaar service en onderhoud erbij hebt zitten'', zo vertelt Van Hummel.

Door bekendheid te geven aan dit initiatief hoopt Van Hummel dat meer mensen en bedrijven die een AED hebben hangen, deze aanmelden via HartslagNu.nl en ook dat er meer mensen, net zoals hij, burgerhulpverlener willen worden.

Als locatie voor de buurt AED werd een plaats gekozen die bekend is in de wijk en waar iedereen 24 uur per dag bij kan. Fysiotherapie Piels gaf daarop aan dat de kast met AED aan haar gebouw mocht hangen. Geheel belangeloos hing HVCOM.nl de AED op en sloot hem vervolgens aan.

Het idee dat Van Hummel had is werkelijkheid geworden door zijn inzet en met behulp van veel particulieren, bedrijven en de gemeente. Daarvoor wil Van Hummel iedereen nogmaals hartelijk bedanken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden