De balonnen zijn er al. Nog 4 weken keihard oefenen en dan spat het plezier van sporten eraf tijdens 'FEEST' de zomershow van s.v. Hamarithi
De balonnen zijn er al. Nog 4 weken keihard oefenen en dan spat het plezier van sporten eraf tijdens 'FEEST' de zomershow van s.v. Hamarithi

Voor één dag Theater Hamarithi

Alle gymnasten van s.v. Hamarithi uit Aalst hebben nog één maand om te oefenen. Op zaterdag 29 juni zal het dak van De Maayenboogerd gaan. De turnvereniging voert dan haar zomershow op met als knallend thema: Feest!

door Jetty Duister

Aalst - Om de twee jaar organiseert Hamarithi een turn- en dansspektakel. Voor de leden heel veel trainen, maar ook superleuk om mee te doen. Voor de trotse ouders en andere familieleden de gelegenheid om de kinderen en kleinkinderen nog eens extra aan te moedigen en op de foto te zetten. Boegbeeld en trainster Femke Rooijens trekt al jaren de kar van de club. Bij het opzetten van de zomershow krijgt ze, net als tijdens het wedstrijdseizoen, assistentie van acht trainsters, de vrijwilligers en bestuursleden. Jeroen Veldhuijzen en Jan Vos doen dat zelfs al vanaf de oprichting van de club.

Brianstormen
Rooijens vertelt over de dilemma's: "We weten hoeveel tijd er in het maken van de show zit. Daarom doen we dat niet ieder jaar. Met het kiezen van het thema zijn we al in september 2018 begonnen. Alle trainsters en bestuursleden brainstormden over wat de mogelijkheden waren. Eerlijk gezegd konden we snel een besluit nemen over het thema: 'Feest'. In 2018 vierden we ons 40-jarig bestaan en deze show is de kers op de taart. De maanden daaropvolgend werd de muziek uitgekozen. Wat was dat lastig zeg! De datum bepalen is ook heel belangrijk. Dit jaar leek 29 juni de meest geschikte dag. We hadden er echter geen rekening mee gehouden dat ons kleinste clubje meiden turnend in divisie 6 zich volledig zou plaatsen voor de finales in Amersfoort, uitgerekend die zaterdag. Een fantastisch resultaat, waar ik en hun trainsters trots op zijn. Maar meedoen aan de show is dan voor hen eigenlijk uitgesloten. Het programma moet je daar dan op aanpassen."

Tipje van de sluier
Als het thema duidelijk is en de muziek uitgezocht, zijn er dan nog andere zaken waaraan je moet denken? Een heleboel blijkt, als Rooijens vertelt over de taken die binnen de organisatie verdeeld worden. "Je kunt dan gaan peinzen over het aankleden van de zaal. Een tipje van de sluier? We hebben een lichtwand die een hele feestelijke sfeer in de sporthal geeft, een optreden op muziek van Mamma Mia en mooie kostuums. Die speciale kleding lenen we overigens van Flik Flak uit Den Bosch. Andere outfits worden door handige moeders gemaakt. Haren moeten gedaan worden en gezichten geschminkt. Vaders helpen gelukkig mee met het inruimen van de zaal en het opzetten van de tribunes. Er wordt afwisselend op toestellen geturnd en gedanst. En er wordt gevlogen!" Trainster Laura Ruijsch uit Zaltbommel begon als turnster, maar heeft daarna als topper in acrogym titels gewonnen en meegedaan aan EK's en het wereldkampioenschap. Zij is volgens Rooijens heel goed in het inbrengen van de danspassen en spectaculaire elementen voor de turners. "Wie ze wil zien vliegen, moet komen kijken!"

E-tickets
De zomershow wordt twee keer uitgevoerd. De matinee begint om 14.30 uur en de avondeditie om 19.00 uur. Iedereen kan zitten en het goed zien. De tribune, die speciaal voor deze avond in de zaal staat, biedt plaats voor 350 mensen. Natuurlijk hoopt Hamarithi dat beide shows uitverkocht zijn op de 29e. De entreeprijs bedraagt 6 euro en om het nog makkelijker te maken heeft een medewerker van de sporthal de kaartverkoop gedigitaliseerd. "Op de website www.zomershowhamarithi.nl kunt je e-tickets bestellen. Lekker modern toch? En voor ons minder te doen aan de kassa. In het programmaboekje, dat we ter plekke uitreiken, staat het uitgebreide programma en onze sponsors. Met een heus 'doekje open en dicht' lijkt het echt op een theatervoorstelling. In totaal gaat het publiek zestien optredens zien, allemaal op muziek. Niet alleen de peuters en kleuters, maar ook de springgroep, de dansers en onze selectie treedt op. Zij zullen stunten op verantwoorde wijze. Dat mag je niet missen."

Vooruitblik
In de pauze is er een verloting om de organisatie kostendekkend te maken. Zonder sponsors kan Hamarithi dit evenement niet realiseren en daarom zijn ze blij dat die hen steunen. Of er iedere twee jaar een show gemaakt kan worden is niet alleen afhankelijk van de financiën. Je moet ook de vrijwilligers, een goed kader en de actieve leden hebben. Over dat laatste wil Rooijens nog wel iets kwijt: "Onze jongste leden zijn de peuters tussen de 3 en 4 jaar. Het 'oudste' actieve lid is 22 jaar. Daar zit een enorm verschil in. We zien dat de groep die na de middelbare school gaat studeren stopt. Gelukkig zijn er ook drie meiden in die leeftijdscategorie die het turnen zo mistte dat ze weer terug zijn."

Leden zijn altijd welkom, maar nieuwkomers van 8 tot 14 jaar zijn belangrijk voor de continuïteit. Rooijens refereert aan andere verenigingen die het lastig hebben zoals De Zilvermeeuw, met als hoofdlocatie Sleeuwijk. Aalst kan misschien voor gymnasten uit Andel en omgeving een goed alternatief zijn. De trainster, in het dagelijks leven onderwijzeres, uit Zaltbommel heeft het 'kaaidruk'. "Er is veel te regelen, voor de show, de komende wedstrijden, thuis en op mijn werk; het moet allemaal doorgaan. Met mijn klas gaan we op schoolkamp, over twee weken nemen Hamarithi turners deel aan de Open Bredase Kampioenschappen en later in juni nog de finales van divisie 4, 6 en D1. Gelukkig heb ik de mazzel dat mijn partner Peter in hetzelfde vaarwater zit. Hij begrijpt het dus. Anders zou ik dit denk ik niet zo kunnen doen. Of ik nog iets vergeten ben? "Ja, vol is vol! Print je e-tickets uit en neem ze mee en kom, als het even kan, met de fiets!"

zomershowhamarithi.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden