Foto: Hans van Oosterhoudt

Column Robert Goesten: Vieze baarden

In 1973 zong de popgroep Fungus het lied 'Kaap'ren Varen' met de volgende tekst: "Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn. Jan, Pier, Tjores en Corneel, die hebben baarden, die hebben baarden. Jan, Pier, Tjores en Corneel, die hebben baarden, zij varen mee!" Luister maar eens op YouTube want het is een aanstekelijk liedje gezongen door, u raadt het al: mannen met baarden. Baarden zijn er in allerlei maten en vormen. Volle baarden, sikkebaarden, ringbaarden, enzovoorts. Het is voor sommigen een teken van mannelijkheid om een baard te dragen want zeg nou eerlijk: een jongen wordt pas een man als hij de baard in de keel krijgt. Hopelijk niet letterlijk want daar zou hij nog wel eens ziek van kunnen worden.

Wat is er namelijk aan de hand is, is dat niet alle baarden zo mooi schoon zijn als die van Sinterklaas. In een kliniek in Zwitserland wilde men onlangs wel eens weten of de MRI-scanner ook voor honden gebruikt kon worden. Ofwel, of de honden niet te vies waren om ook in de scanner plaats te nemen. Wat bleek? De vacht van vijfenzeventig procent van de honden was veel schoner dan de gemiddelde mannelijke baard.

De onderzoekers wilden niemand iets in de baard wrijven maar krabden toch wel even achter de oren. Ze stonden niet alleen te krabben. Amerikaanse onderzoekers waren enkele jaren geleden al tot de slotsom gekomen dat de meeste baarden niet bepaald hygiënisch zijn. Baarden kunnen mooi zijn en lijken tegenwoordig een modeverschijnsel te vertegenwoordigen. Ze kunnen ook een vorm van luiheid inhouden omdat het haar nu eenmaal vanzelf groeit. Als die luiheid nu ook in de verzorging gaat zitten, zo concluderen de onderzoekers, dan krijg je verontreinigde baarden die soms nog viezer zijn dan de wc-bril. Zowel de amerikanen als de Zwitsers vonden namelijk niet alleen bacteriën die je kunt verwachten maar ook bacteriën die in fecaliën zitten. Dat zijn bacteriën die in de darmen voorkomen. Poepbacteriën dus. Die kom je normaliter in de toiletpot tegen maar niet in een baard.

Wel dus. Wat blijkt is dat veel mannen die nog mannelijker willen lijken met harige toiletpotten aan hun kin rondlopen. Natuurlijk geldt dat niet voor elke man en elke baard maar wel voor velen. Deze bacteriën verspreiden, net als toiletpotten die niet op tijd worden gereinigd, ziekten. Dat het de baarden zijn waarin bacillen goed gedijen komt volgens vieze-baard-deskundigen door de stuggere structuur van het baardhaar waar meer aan blijft hangen. Wel eens iemand met een ruige baard soep zien eten? Dat is wat ze bedoelen. Maar primair komt het doordat de harige aanhanger niet vaak genoeg gewassen wordt en evenmin de handen na toiletbezoek. Ik draag zelf geen baard maar het zou een rode zijn als ik hem liet staan. Dat ik dat niet doe heeft te maken met het onuitwisbare beeld van een baardman die soep of pap eet. 'Eet smakelijk' is het devies maar niet voor mij. Dus baardmannen, jullie zijn hip maar niet altijd schoon dus op tijd wassen die hap of anders gaan jullie maar 'op te kaap'ren varen'!

Robert Goesten
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden