In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.
In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. (Foto: )

Japanse duizendknoop

Tijdens een wandeling passeerde ik enige medewerkers van de gemeentelijke plantsoenendienst die bezig waren om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. Op mijn vraag waarom, hoorde ik dat de woekeraar verwijderd moest worden om dat hij schade toebrengt aan funderingen en rioleringen.

De plant is ooit in de 19e eeuw ingevoerd vanuit Japan als sierplant voor in de tuin. Dit vanwege zijn mooie witte, aangenaam geurende bloempluimen en zijn gevlekte stengels. Zijn Latijnse naam Fallopia Japonica, in het Nederlands duizendknoop, verwijst naar de verdikkingen op de stengel. Deze worden ook wel knopen genoemd.

De jonge stengelscheuten van deze aan rabarberfamilie verwante plant, zijn eetbaar en hebben een wat zurige smaak. Je kunt deze stengelscheuten als rabarber klaarmaken. Vergeet dan vooral niet van te voren de wat draderige velletjes eraf te halen. Voeg eventueel wat kaneelsuiker of suikervervangers toe, naar eigen smaak. Blijf er wel bij, want het koken gaat aardig snel.

De verkregen moes bezit veel vitamine C. Die kun je door de havermoutpap of door het avondtoetje doen. Jonge bladeren kun je, fijngesneden, als groente eten.

De Japanse Duizendknoop bestrijdt men met vergif. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je oogst gifvrij is. Door ze op te eten ben je op een natuurlijke manier aan het bestrijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden