Shantykoor Het Loopend Tuygh tijdens het 20-jarig jubileum in 2017. Het Tuygh repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur.
Shantykoor Het Loopend Tuygh tijdens het 20-jarig jubileum in 2017. Het Tuygh repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur. (Foto: )

Het Loopend Tuygh met Buitengaats in de Gasthuiskapel

De poort van De Gasthuiskapel in Zaltbommel gaat zaterdag 18 mei, om 19.45 uur, wijd open voor een feestelijk concert met groot gemengd koor, met solisten, instrumentalisten en akoestisch orkest, waarbij een gevarieerd programma ten gehore wordt gebracht met als thema De Zee.

ZALTBOMMEL - Organisator is het 22 jaar oude shantykoor Het Loopend Tuygh, voor die gelegenheid uitgebreid tot een groot gemengd koor onder de naam Buitengaats. Het Loopend Tuygh treedt jaarlijks meerdere malen op, met een veelal vierstemmig en a capella gezongen, internationaal repertoire van ruige en vileine, maar soms ook lieflijke en melancholische liederen, die dateren uit de tijd van de professionele zeilvaart. Dat optreden kan zijn bij het Zaltbommels Zeemanskorenfestival, bij lokale of regionale culturele manifestaties of ter ondersteuning van goede doelen.

Het Tuygh repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Het Hof Zaltbommel. De laatste 6 jaar doen ze dat onder de inspirerende, professionele leiding van onze dirigente en ons boegbeeld, Patries Knoot, die op vriendelijke wijze sextant, kompas en baton hanteert en er ervoor behoed geen Zwalkend Tuygh te worden.

Het verenigingsleven heeft momenteel een probleem om het ledental op peil te houden en zo is men naarstig op zoek naar nieuwe bemanningsleden (om in maritieme termen te blijven). Wie het concert bezoekt en zich daarna aanmeldt bij het koor, krijgt zijn entreegeld retour.

Om aan nieuwe leden te komen moet je aan de weg timmeren en moet je vitaliteit etaleren en het is om die reden dat ze in januari gestart zijn met een projectkoor, onder de naam Buitengaats. Maar liefst 22 zangers hebben zich hierbij aangesloten, waaronder 10 vrouwen, zodat er een groot en gemengd koor op de Bühne staat. Ze hebben een violiste, een pianiste en een accordeonist weten te contracteren en de Nederlands Kampioen Straatmuzikanten De Nijlpaarden. Een ambachtelijk, akoestisch orkest met een zeer breed repertoire, dat ook na het concert de afterparty gaat opluisteren.

Naast Buitengaats treedt als soliste Anneke Knuvers op en het duo Frits van der Bie en Bert Neggers. Het programma zal worden aangekondigd door Harry Roos. Inlichtingen over het concert of over het Loopend Tuygh in het algemeen via de voorzitter (jan@ooijen.nu en/of 06 53 132 006).

Tickets zijn voor 10 euro te koop via Vincent Strik (e-mail: vstrik@gmail.com of telefonisch: 06 51 609 620).

Audrey Tulkens
Meer berichten