De heren poseren vol trots met hun oldtimers, klaar voor de lange reis.
De heren poseren vol trots met hun oldtimers, klaar voor de lange reis. (Miek van Hemert Fotografie)

Op de 'brommer' naar Santiago

11 mei vertrekken zeven 'rebelse' senioren op hun oude bromfietsen naar Santiago de Compostella (Spanje). De 'Ammerooise' Zundapp- en Kreidlerliefhebbers rijden regelmatig hun toertochtjes maar waren op zoek naar een grotere uitdaging voor hun bromfietsen maar zeker ook voor zichzelf. De bromfietsen varieren tussen de 40 en 50 jaar en de berijders zijn allemaal rond de zestig. De rit naar Santiago van een kleine twee-en-half-duizend kilometer zal hier dan ook zeker aan hun verwachtingspatroon voldoen. Ze hopen 24 mei op hun eindbestemming te zijn aangekomen.

Door Robert van Dijk

AMMERZODEN - "Waarom Santiago? Ach, dat schoot ons als eerste te binnen toen we laatst op een feestje stonden." Begint Roel van Wordragen uit Ammeroden, één van de berijders van een oude Zundapp. "We waren op zoek naar een verdere bestemming nadat we al een aantal keren een meerdaagse tocht in eigen land hadden gemaakt." Roel spreekt namens een groep jongens die al vanaf hun jonge jaren een passie hebben om op twee wielen te rijden. Allemaal zijn ze motorrijder maar bekennen inmiddels aan elkaar dat de snelheid niet meer persé uit drie cijfers hoeft te bestaan. De bromfietsen uit hun jeugdjaren zijn dan een prima alternatief. "We komen uit de tijd van 'Den Boet' en vonden dat we zeker net zo hard moesten rijden als hij." Een opgevoerde brommer was toentertijd geen zeldzaamheid. "We hingen wat rond voor 't Centrum, draaide een shaggie, en reden af en toe de zomen uit de broek bij de overige dorpsbewoners."

De groep bestaat uit de broers Rini, Jan en Jo van Zon, Rinus van Veen, Rene van Doornmalen, Huub Verlouw en Roel van Wordragen. Ze hebben hun reis niet gepland van dag tot dag omdat ze niet weten wat de omstandigheden zullen zijn onderweg. "De ene dag zal het wat vlotter gaan als de andere. We willen ons geen dwang opleggen om per dag een doel te bereiken. Als we de 24e maar bij het hotel in Santiago zijn." De terugreis zal met het vliegtuig gaan en de bromfietsen in een bus. "Om heen en terug te 'brommeren' zal wel een te grote aanslag zijn op ons gestel. Het comfort op de oude bromfietsen is natuurlijk ver te zoeken." De mannen maken elk jaar ook wel een ritje naar Valkenburg en ook de Zuiderzeeroute hebben ze gereden maar deze uitdaging gaat veel vergen van mens en machine. Op de vraag of er ook nog enige bedevaartgedachte meespeelt antwoorden de mannen eensluidend; "Bende gek, ge mot toch ergens naar toe rijden!" We zijn benieuwd hoe mens en machine de tocht gaan ervaren. Wellicht is er via social media nog wel een en ander te volgen maar dat is bij de heren nog maar de vraag. "Af en toe naar huis bellen en elkaar volgen op het mobieltje is wel handig maar verder 'ginne flauwekul'." We wensen de mannen een goede en voorspoedige reis en hopen dat ze de spullen heel kunnen houden, zeker gezien er ook onverharde stukken in de route zitten. Het blijft toch een pelgrimstocht, ook al is het op een oude Zundapp of Kreidler, voorzien van de 'Jacobsschelp".

Robert van Dijk
Meer berichten