Foto: Hans van Oosterhoudt

Centengemiezemuis

Door Jules Leer in 't Veld

In de nieuwe Participatiewet zijn de regels zo ingewikkeld geworden dat zelfs goedwillende mensen onbewust frauderen. Deze wet heeft weinig oog voor mensen die een kleine overtreding begaan en daardoor zwaar worden bestraft. Indien een uitkeringsontvanger vergeet te melden dat een oude auto met een waarde van een paar honderd euro is gekocht of verkocht zijn de gevolgen niet mals: intrekking uitkering, terugvordering én een 100% boete (inmiddels is de wet wat bijgesteld). Geen opzet, toch aangemerkt als een fraudeur.

Het doel heiligt de middelen. Politici zien in hun scoringsdrift uitkeringsgerechtigden te vaak als bijstandsprofiteurs en niet als bijstandsgerechtigden. De gevolgen: meer mensen in de financiële problemen, met huurachterstanden en zorgverzekeringen die ze niet meer kunnen betalen, waardoor ze uiteindelijk belanden in de schuldhulpverlening. Voordeel is wel dat je daarmee een heel leger van ambtenaren aan het werk houdt, wat veel partijen juist niet willen.
De Kamerleden Graus en Hiddema krijgen elk de maximale vergoeding voor verblijfskosten van ruim 24.000 euro netto per jaar. Beiden hebben opgegeven dat ze in Limburg wonen, maar wonen de meeste tijd veel dichter bij het Binnenhof. Of parlementariërs ook echt op hun officiële adres wonen, wordt niet gecontroleerd. Niet het feit dat de een lid is van de PVV en de ander van FvD is interessant, maar het gegeven dat zeer waarschijnlijk zeker dertig parlementariërs hiervan gebruik maken. Elke bijstandsontvanger wordt bij twijfel over zijn woonsituatie heimelijk en tot in den treure gecontroleerd en in zo'n twijfelgeval onmiddellijk bestraft en geoormerkt als fraudeur.
Hiddema, een getruukte advocaat, zegt dat alles op een misverstand berust. Volgens Graus is er sprake van 'een hetze' tegen hem. Hiddema: "De dag van de installatie als lid van de Tweede Kamer was een feestelijke dag en ik wilde die niet met centengemiezemuis verstieren." Per maand ruim tweeduizend euro reiskostenvergoeding netto ontvangen, en geen weet hebben van de regels ... FRAUDE met lettergrootte 72 is van een heel ander niveau dan 'fraude' met lettergrootte 8. U ziet het verschil; de dames en heren politici dienen de hand in eigen boezem te steken.

Minstens zo interessant zijn de reacties op sociale media. Als je leest wat daar geschreven wordt, leer je nog eens wat en wordt je vocabulaire in schunnigheden vele malen groter. De schuld wordt gelegd bij linkse schijtjournalisten die een hetze ontketenen tegen de PVV en FvD. De krant die dit nieuws bracht wordt de Azijnbode genoemd. De lezers ervan heten het deugdvolk die de tyfus kunnen krijgen. Een interessante theorie kwam uit het diepe zuiden des lands: 'Het is een groot complot om Limburg uiteindelijk te kunnen verkopen aan Duitsland… en die gaan er dan hun kernafval opslaan, in die oude mijnen… dat is toch al jaren bekend...'

Het zou mij niet verbazen dat een deel van deze reaguurders zelf een uitkering opstrijkt en niet ziet dat politici, van links tot rechts, vaak kilo's boter op hun kop hebben.

Jules Leerintveld
Meer berichten