De Nederhemertse molen is een zeskantige molen, waarvan er nog maar zes exemplaren in Nederland zijn. De molen die gebouwd werd in 1716 behoorde bij kasteel Nederhemert.
De Nederhemertse molen is een zeskantige molen, waarvan er nog maar zes exemplaren in Nederland zijn. De molen die gebouwd werd in 1716 behoorde bij kasteel Nederhemert. (Foto: )

Molen draait al generaties in Remmerdese handen

Een bekend monument, wat sierlijk pronkt aan de Maasdijk in Nederhemert, de molen 'Gebr. Remmerde'. We gingen op bezoek bij familie Remmerde die al vele generaties lang de exploitatie van de molen in handen heeft.

Door Marielle Pelle

NEDERHEMERT - Aan het Molenpad in Nederhemert ontmoet ik Wim Remmerde, de molenaar van de Nederhemertse molen. Vol passie vertelt hij over de geschiedenis van deze zeskantige molen, waarvan er nog maar zes exemplaren in Nederland zijn. De molen die gebouwd werd in 1716 behoorde bij kasteel Nederhemert maar werd na enige jaren verkocht en ging over in particuliere handen.

De familie Remmerde, een familie met vele molenaars in de Betuwe kocht deze molen in 1868. De overgrootvader van Wim Remmerde kwam naar Nederhemert en begon zijn bedrijf in deze korenmolen. Inmiddels is Wim Remmerde de vierde generatie Remmerde die de molen draait. Ook zoon Lean Remmerde schuift aan tafel en bezit dezelfde passie en liefde voor de molen en hoopt ooit als zijn vader stopt als vijfde generatie Remmerde-molenaar de exploitatie van de molen over te nemen.

Terwijl vele fotoboeken op tafel komen vertelt Wim Remmerde rustig, maar vol met informatie over de molen. "Ik kijk naar de bomen en als ik zie dat er wind komt, dat ga ik draaien".

Wim legt uit dat de molen een grondzeiler is, dus dat hij er altijd bij moet blijven. Nu hij met pensioen is draait hij met mooi weer graag de molen en dan heeft hij al snel aanloop van fietsers of passanten.

De molen draait wel, maar is niet meer in bedrijf als korenmolen. "Ik draai voor de prins", zegt Wim lachend. Waarop zoon Lean, die ook volop thuis is in de molentermen en de geschiedenis me de achtergrond van deze opmerking uitlegt. "Dit molengezegde stamt uit de 80-jarige oorlog, dan liet men de molen draaien zonder graan, maar dan hadden de Spanjaarden het idee dat er geen armoede was, want de molens draaide nog."

Het onderhoud van de molen met alle bijbehorende subsidie aanvragen en overleg was de taak die de vrouw van Wim, Bep Remmerde ruim 45 jaar geleden op zich nam. "Monumenten vind ik prachtig", vertelt Bep. "Vele stichtingen wilden deze molen voor een symbolisch bedrag overnemen om zo zorg te kunnen dragen voor het behoud, maar ik besefte me dat dit de familie Remmerde aan het hart zou

gaan." Al zoekend vond ze de juiste wegen en kon de molen gerestaureerd worden. Bep stak hier veel energie in en alle mensen die bij het onderhoud betrokken waren ontving ze zelf met koffie in het molenhuis, tegenover de molen. "Hier heb ik veel geluisterd en vragen gesteld en zo leerde ik alle termen van de molen, dit was belangrijk!"

Overnemen

Lean Remmerde hoopt in de toekomst de exploitatie van de molen over te nemen. "We hebben dit eerlijk tegen elkaar uit gesproken en wachten niet totdat het niet meer kan", vertelt Lean.

Enige tijd geleden bouwden zijn ouders een mantelzorgwoning achter het molenhuis, waar ze sinds kort wonen. Zelf is hij bezig met het opknappen van het molenhuis, wat ook een gemeentelijk monument is en hoopt hier met zijn gezin te gaan wonen.

Met elkaar dragen ze zorg dat deze bijzondere molen en het bijbehorende molenhuis een Remmerde eigendom blijft.

Open dag

Behoud en onderhoud van de molen draait grotendeels op subsidie. "Dit is geld van iedereen, daarom stellen wij hem zo veel mogelijk open", vertelt Lean. "Op 11 mei tijdens de molendag is de molen te bezichtigen. Dit stukje historisch erfgoed is een symbool voor Nederhemert. Omdat iedereen eraan meebetaalt, mag ook iedereen meegenieten!"

Audrey Tulkens
Meer berichten