De gedecoreerde Peter de Vries samen met zijn gezin en Burgemeester Henny van Kooten
De gedecoreerde Peter de Vries samen met zijn gezin en Burgemeester Henny van Kooten (Foto: )

Lintje voor Peter de Vries uit Rossum

Vrijdag 26 april ontving wethouder Peter de Vries uit Rossum de Koninklijke onderscheiding namens Koning Willem Alexander, uit handen van burgemeester Henny van Kooten. Met een leugentje om bestwil werd de altijd alert zijnde de Vries toch nog verrast op zijn nieuwe werkplek, het gemeentehuis in Kerkdriel.

Door Robert van Dijk

MAASDRIEL - Een ieder die Peter de Vries kent zal onderkennen dat deze markante verschijning uit Maasdriel zich niet snel laat verrassen. Toch was het het gemeentebestuur en de naaste familie van Peter gelukt om er toch een geheime missie van te maken. De Vries die vele collega-raadsleden bij hun afscheid geridderd zag worden had er geen moment bij stil gestaan dat er na het bekleden van het wethouders-ambt, een einde kwam aan zijn loopbaan als raadslid en dus wellicht een lidmaatschap in zat in de Orde van Oranje Nassau.

Markant raadslid

Een ieder die de lokale politiek een beetje gevolgd heeft de afgelopen 25 jaar kan niet om De Vries heen. De inmiddels grijze verschijning van de Vries is nooit onopgemerkt gebleven in de raadszalen van Rossum en Maasdriel. De Vries stak nooit zijn mening onder stoelen of banken zoals hij zelf vaak van wal stak alvorens een vlammend betoog te beginnen. Hij had de reputatie dat hij door zijn werk niet elke vergadering bij kon wonen maar haalde deze absentie dubbel en dwars in als hij er wel was. Als de leesbril voor hem op tafel gesmeten werd, nadat hij het woord kreeg van de voorzitter, wisten zijn collega-raadsleden vaak al wel hoe laat het was. De stukken wel of niet op de letter gelezen was voor de Vries niet belangrijk. Door zijn 'veldwerk' in het Maasdrielse was hij toch wel op de hoogte wat er speelde en kon hij zich makkelijk een menig vormen over de vele dossiers. "Na 24 jaar raadswerk leer je je pappenheimers wel kennen." Deze ervaring neemt de kersverse wethouder met o.a. ruimtelijk ordening in zijn portefeuille, dan ook mee in zijn nieuwe job. "Het was wel even wennen om aan de andere kant van de tafel te gaan zitten. Soms jeuken mijn handen nog om op de interruptieknop te drukken als een discussie in alle hevigheid losbarst maar ja, dat hoort nu eenmaal niet meer bij de taak van een wethouder," bekent de Vries lachend. Op de vraag of hij het reizen niet mist antwoord hij dat er voor alles een tijdspad is maar aan de uren die hij moet maken is weinig veranderd. "Best druk zo, met die stapel dossiers op je bureau!" Bij wethouder de Vries ligt niets in de kast, hij schaakt altijd op alle borden tegelijk...

Robert van Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden