Foto:

Rossumse brief voor een monument

Op 26 oktober 1944, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, lopen de Engelse soldaten Raymond Hadwin, Reginald Stopher, Ron Merritt en Jack Walker in een hinderlaag bij Fort Sint Andries. De toekomst van de vier jonge mannen stopt hier. Ze sterven, ver van huis, voor onze vrijheid. Bij het Hadwin & Stopher Memorial dat voor hen is opgericht, wordt jaarlijks op 4 mei een herdenkingsdienst gehouden. Steeds minder mensen wonen deze bij. Jammer, vindt Ella Dijkink-Juijn. Dus schreef ze haar Rossumse buren een brief.

Door Loeki Bruinink

ROSSUM - Vanuit haar huis aan de Maasdijk kijkt Ella uit op Fort Sint Andries. Het monument voor de gevallen soldaten is niet te zien. Dat ligt aan de Heerewaardense kant van het bouwwerk. Maar ze weet precies hoe het eruit ziet. Want bij dit beeld woont ze jaarlijks op 4 mei de herdenkingsdienst bij. Dan zijn de burgemeesters en wethouders van Maasdriel en West Maas en Waal aanwezig. Net als een paar kinderen van Basisschool De Oversteek uit Dreumel, die het monument heeft geadopteerd.

Kinderen mee

Toen haar dochter Marloes (27) en zoon Wouter (24) nog klein waren, nam Ella ze altijd mee. "Zeker, die herdenkingsdienst is plechtig. Maar niet té. Een van de burgemeesters houdt een toespraak, twee scholieren lezen een gedicht voor, twee andere kinderen leggen bloemen neer en de burgemeesters plaatsen samen een krans. Na twee minuten stilte is het weer voorbij. Het zal een kwartier zijn. Veel langer duurt de plechtigheid niet."

In de afgelopen jaren zag Ella het aantal aanwezigen afnemen. "Het viel het me vooral op hoe weinig mensen uit onze buurt aanwezig zijn. Hoe weinig jeugd. Zo jammer. Terwijl bij het fort, zo dicht bij huis, de geschiedenis voelbaar is. Hier liepen vier jonge mannen, die nog een heel leven voor zich hadden. Dachten ze." Ze besloot een brief te schrijven. Aan de buren van haar blok. Haar brief verdween in zo'n zestig brievenbussen. "Onlangs zijn hier ook een aantal jonge gezinnen komen wonen. Zij weten misschien niet eens dat er zo dicht bij huis een herdenking is." In de brief nodigt ze hen uit om 4 mei om 14.00 uur bij het beeld naast Fort Sint Andries aanwezig te zijn. Een korte geschiedenis van het Hadwin & Stopher Memorial voegt ze toe.

In vrijheid genieten

"Begrijp me niet verkeerd: ik wil niemand dwingen. Ik maak mijn buren alleen attent op deze herdenkingsbijeenkomst. Bijna 75 jaar geleden, in onze eigen buurt, in die mooie omgeving rond het fort, sneuvelden vier Engelse jongens. Nu wonen wij hier en kunnen we in vrijheid genieten van het leven. Daar mag je toch best eens bij stilstaan."

Ella kreeg louter positieve reacties op haar brief. Of er op zaterdagmiddag 4 mei ook daadwerkelijk meer ouders en kinderen aanwezig zullen zijn? Ze hoopt het. "Vijf mei vieren we allemaal uitbundig. Laten we dan ook samen de oorlogsslachtoffers herdenken. Vrijheid geef je door, van generatie op generatie."

Loeki Bruinink
Meer berichten