v.l.n.r. Karin, Esther en (niet op de foto) Marjolein vormen het dagelijks bestuur van Stichting Marianne Vos Wielerfestival.
v.l.n.r. Karin, Esther en (niet op de foto) Marjolein vormen het dagelijks bestuur van Stichting Marianne Vos Wielerfestival. (Foto: )

'Iedereen kan mee fietsen!'

Op 8 mei organiseert stichting Marianne Vos Wielerfestival een toertocht speciaal voor kinderen. Leeftijd? Je zit in groep 6, 7 en 8 of je bent aangesloten bij een wielerclub en komt uit in de jeugdcategorie 8 tot en met 14 jaar. Ben je ouder? Geen punt, want op zaterdag 11 mei zijn er routes uitgezet voor kilometervreters. Een Meet & Greet met Olympisch kampioene Vos is in beide gevallen verzekerd.

Door Jetty Duister

REGIO - Een topsportcarrière in de wielersport is niet voor iedereen weggelegd. Wat wel bereikbaar? Lekker bewegen met de wind in je haar als je over 's Heeren land je kilometers wegtrapt.

Sporten met een beperking

De focus van het bestuur en de vrijwilligers van het wielerfestival ligt dit jaar onder andere op promotie van bewegen en sporten voor mensen met een beperking. Dat kwam begin april al tot uiting tijdens 'In het wiel van'. Voorzitter Esther Vroegh blikt trots terug: "Er werd gefietst door het prachtige Altena én de Bommelerwaard. Samen met Marianne, tal van prominenten en voormalig toprenners, reden niet alleen voor ons plezier en de gezelligheid, maar ook het goede doel; Het Koesterkwartier in Veen, een locatie die bewoners met een beperking een huiselijke woonomgeving biedt. Dit initiatief past perfect bij één van onze partners: Uniek Sporten Brabant, mede mogelijk gemaakt door BrabantSport. Wij promoten als organisatoren graag hun visie. Regelmatig bewegen is gezond, je wordt er fitter van en je kunt nieuwe mensen ontmoeten." Uniek Sporten Brabant stelt zelfs dat het kan helpen om bepaalde angsten te overwinnen. Win-win-win dus. De ondersteuning door Uniek Sporten Brabant voor mensen met een beperking of chronische ziekte die graag (meer) willen bewegen of sporten en het lastig vinden een passende sport te vinden, is gratis.

Grensoverschrijdend

Tijdens de komende twee events is samen sporten de verbindende schakel. De kinderen mogen meedoen op hun gewone - óf racefiets. Tussen het fietsen door is er van alles te doen. De organisatie zorgt woensdag voor lekkere hapjes én limonade. Reporters in de dop mogen zelf vragen aan Marianne stellen tijdens de speciale kids persconferentie. Die gaat plaatsvinden in Almkerk in het gemeentehuis van de kersverse gemeente Altena. Penningmeester Karin van Tongerlo verheugt zich daar al op: "Ik weet van vorige keren dat kinderen echt bizar grappige vragen aan Marianne kunnen stellen. En natuurlijk zou het leuk zijn als ze door deze middag geïnspireerd raken om door te gaan met sporten. Zelf kom ik uit de paardensport. Daar ken ik Esther van. Zij vroeg me om het bestuur te ondersteunen. Ik had nog nooit op een wielrenfiets gereden!" Van Tongerlo heeft het fietsvirus te pakken gekregen. Ze is inmiddels bestuurslid en overschrijdt sindsdien regelmatig al fietsend onder andere de grenzen van Brabant en Gelderland. De tocht van zaterdag de elfde gaat ook die kant op en is geschikt voor alle fietsers: met of zonder beperking. Zowel de beginnende als de ervaren fietser kan, net als Marianne Vos, een gedeelte van het parcours van de Internationale UCI-wereldtop route afleggen. De afstanden: 60, 100 of 150 kilometer beginnen en eindigen bij d'Alburcht in Wijk en Aalburg. De faciliteiten zijn top. Van koffie of thee, appelgebak, een broodje met gebakken eitje, consumptiebonnen tot stoppunten onderweg om je bidon te vullen en wat energie te tanken. De klap op de vuurpijl is: op de foto met Marianne Vos.

Geen wedstrijden meer

Marjolein Schouten is de secretaris. Het zal toeval zijn, maar het is best bijzonder dat het voltallige dagelijks bestuur uit vrouwen bestaat. Misschien heeft Marianne's doel om het vrouwenwielrennen op de kaart te zetten ook indirect zoden aan de dijk gezet. "Het bestuur en de commissieleden hebben moeten besluiten om de Elitekoers, nieuwelingen en junioren voor vrouwen en meisjes te schrappen. Een lastige, maar onafwendbare beslissing." Met ieders passie voor de wielersport is in overleg met de naamgeefster van het festival letterlijk een andere koers uitgezet. Die is gericht op de breedtesporters en het enthousiasmeren van mensen met een beperking om mee te doen. De 150 kilometer route van 11 mei loopt via de Andelse sluis, richting Loevestein, Brakel, Zaltbommel, Kerkwijk naar Aalst. De 100 en 60 kilometer rijders zitten daar op dezelfde route. Via Nederhemert, Wellseind en de Bergsche Maasdijk fietst men terug naar Wijk en Aalburg. Bij de Kromme Nol is er weer een splitsing. Rij je de 'korte afstanden' dan ga je naar eindstation d'Alburcht. De 150 kilometer mensen maken nog een lusje via Meeuwen en Voskes thuishaven Babyloniënbroek. Waarom je mee zou moeten doen als je graag fietst? Volgens de bestuursvrouwen: "Omdat het een onwijs mooi gebied is om in te fietsen, we aan alles hebben gedacht en er goede faciliteiten zijn. Of om te voelen dat je als deelnemer, eenieder op zijn of haar unieke manier, mee kunt doen. Elkaar te ontmoeten is ook leuk en wie weet kun je afspreken om meer samen te sporten. En natuurlijk om Marianne te ontmoeten. Het is wel belangrijk te melden dat je je in moet schrijven! Meer informatie en de inschrijfformulieren zijn te vinden op onze organisatie. Marianne heeft de afgelopen weken een paar prachtige resultaten geboekt. Ze won in Italië de Trofeo Alfredo Binda en werd derde in de Amstel Gold Race. Een lekker begin in de World Tour. Vos kan nog steeds vooraan in de wedstrijd mee. En zolang dat gevoel er is, denkt ze zeker niet aan stoppen! Wat is het dan fantastisch dat deze powervrouw op beide evenementen aanwezig.

www.mariannevoswielerfestival.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden