De leden van Zes keer Zat hebben menig brainstormsessie nodig om de uitgekiende vragen te bedenken.
De leden van Zes keer Zat hebben menig brainstormsessie nodig om de uitgekiende vragen te bedenken.

In de ban van de Dorpsquiz!

Voor wie zich afvroeg waar al die meetings toch vandaan komen die op allerlei groepsapps en facebookpagina's aangekondigd worden hebben we hier het antwoord. De openingsopdracht van de derde editie van de Dorpsquiz Ammerzoden was om een puzzel op te lossen van 52 stukjes. 52 deelnemende teams hebben elk 52 keer hun puzzelstukje in de aanbieding voor de overige teams om deze uit te ruilen. Een complete puzzel, ingeleverd voor aanvang van de uiteindelijke Dorpsquiz, levert de eerste punten op.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - De meest vreemde plaatsen worden ineens een ontmoetingsplek voor ruilende deelnemers van de Ammerzodense Dorpsquiz. Het lijkt wel of daar ook een wedstrijdelement in zit. De meest hilarische is toch wel van de Oei-Oei-Vogels. Zij willen graag ruilen op de parkeerplaats van de plaatselijke swingersclub. "Het is mooi om te zien dat we door zo'n opdracht uit te zetten bijna 700 mensen in de startblokken schieten voor een zeer actieve avond", vertelt Erik van Buuren ons. Van Buuren is één van de leden van carnavalsvereniging Zes-keer-Zat welke al voor de derde keer de Dorpsquiz organiseert. "Ze vliegen als paddestoelen uit de grond, deze dorpsquizen. Zeker in Brabant leeft het erg", gaat Van Buuren met zijn verhaal door.

Waarom?
Waarom deze Ammerzodense carnavalsvrienden het heidense karwei op zich genomen hebben, blijft niet lang in het ongewisse. "We vonden dat er teveel ging verdwijnen in ons mooie dorpje. De zeskamp weg, de zes bochten weg, we moeten toch wel elkaar een beetje blijven ontmoeten willen we het dorp leefbaar houden." Zo kwamen ze op het idee een dorpsquiz te organiseren. Eén van de ouders van de leden deed al een paar jaar mee in een ander dorp en zo werden ze op het idee gebracht.

Het eerste jaar waren ze enthousiast aan een boek met opdrachten begonnen met werkelijk geen enkel idee welke omvang dit boek moest hebben. Ook de vraagstelling en de formuleringen van de opdrachten was nog niet helemaal in een logisch systeem gebakken. "Het is voor ons ook belangrijk dat we makkelijk na kunnen kijken. De antwoorden moeten voor zich wijzen anders kan er te veel discussie ontstaan bij het nakijken." De organisatie leert elk jaar bij en zijn enorm blij met de massale deelname. "Er zijn iets minder teams dan vorig jaar, maar wel hetzelfde aantal deelnemers. Dit wil zeggen dat de teams zich goed realiseren dat het een hele klus is."

De leden van Zes-keer-Zat hebben er zin in. Het boek is klaar en vrijdagavond kunnen de teams het dikke boek op komen halen bij Dorpshuis Ons Huis in Well. Als alle opdrachten zijn voltooid kan het boek diezelfde avond weer ingeleverd worden op dezelfde locatie. Op zaterdag 20 april hebben de Zes-keer-Zatters alle antwoorden bekeken en is er een feestelijk prijsuitreiking in The Sacred Heart Pub in Ammerzoden.

www.dorpsquiz.com

Meer berichten