Zo moet de de Drielse motteburcht er ongeveer uit hebben gezien.
Zo moet de de Drielse motteburcht er ongeveer uit hebben gezien.

Motteburcht Kerkdriel: keerpunt in geschiedenis

In het Driels Museum vindt dinsdag 16 april om 20.00 uur een gratis lezing plaats over de geschiedenis van de Motteburcht die ooit in Kerkdriel heeft gestaan en waar onlangs ook resten van zijn opgegraven doormiddel van het graven van proefsleuven. Het Driels Museum organiseert deze lezing in samenwerking met de Historische Kring Bommelerwaard.

Kerkdriel - Met het sterven van de Hertogin van Limburg ontstond er een successieoorlog (1283-1289) tussen Hertog Jan I van Brabant en Graaf Reinoud I van Gelre (Gelderland). Bij deze oorlog vonden veel veldslagen plaats rondom de grens tussen Brabant en Gelre. De stad Tielle (Tiel) lag toen nog op Brabants grondgebied, maar werd veroverd door Gelre. Om een verdere opkomst van het Gelderse leger te stoppen, moest Hertog Jan I van Brabant een list verzinnen. Een list waarbij Kerkdriel een centrale rol speelde en het keerpunt werd van de gehele oorlog.

Dr. Michiel de Raaf heeft zich verdiept in de geschiedenis van de Mottenburcht en de plannen die de gemeente heeft met de vindplaats. Samen met betrokken archeoloog Huib Jan van Oort geeft hij de lezing in het Driels Museum over de geschiedenis van de motteburcht, de oorlog, het archeologisch onderzoek en het monument dat er komt om de motteburcht te herdenken.

Meer berichten