Kom in de Kas werd dit jaar gehouden op zaterdag 6 april. In de Bommelerwaard kon je terecht bij zeven bedrijven.
Kom in de Kas werd dit jaar gehouden op zaterdag 6 april. In de Bommelerwaard kon je terecht bij zeven bedrijven. (Foto: Marielle Pelle)

Een kijkje achter al het glas in de Bommelerwaard

Zaterdag 6 april was het weer tijd voor Kom in de Kas, het grootste publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw. De Bommelerwaard, bekend om de glastuinbouw, opende zeven bedrijven waar mensen een kijkje mochten nemen achter het glas.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - Bij bedrijven in Zuilichem, Nieuwaal, Gameren was men welkom. De organisatie verwachtte zaterdag dag tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers te ontvangen, halverwege de middag wordt de telling al bijgesteld naar ruim 12.000 en als het einde van de dag de definitieve schatting wordt gemaakt, maakt de organisatie bekend dat men zaterdag ruim 17.000 bezoekers heeft mogen ontvangen in de Bommelerwaard.

Dutch Berries
In Zuilichem aan de Uilkerweg loopt het verkeer vast, veel mensen willen de nieuwe kas van Dutch Berries bezoeken, de grootste kas van de Bommelerwaard waarin 2,2 miljoen aardbeienplanten staan. Eigenaar Gijsbert Kreling vertelt met stralende ogen dat hij vandaag geniet, het evenement is zeer geslaagd. "We waren afgelopen jaren een veel besproken project. Vandaag willen we laten zien wat er speelt en wie we zijn." Kreling vertelt dat er voor de bouw van deze 20 hectare kas veel weerstand was, maar vooral ook angst voor de huisvesting van de werknemers. "Huisvesting op het terrein is voor alle partijen optimaal, dat hebben we in Nieuwaal laten zien, daar is geen wanklank", aldus Kreling. "Helaas is dit hier in Zuilichem nog niet mogelijk." Vandaag kijkt Kreling stralend en genietend rond. Hij vindt het fijn dat hij vandaag mensen vanuit het dorp, maar ook vanuit de gehele regio een kijkje in het bedrijf kan geven, zodat ze zelf met eigen ogen kunnen zien welk mooi en eerlijk product hier groeit.

Linflowers
Aan de overkant van de straat, bij chrysantenkweker Linflowers, is het ook een drukte van belang. Eigenaar David van Tuijl beantwoord zelf met veel passie en tuindersliefde de vele vragen van de bezoekers. "Ik ben elk jaar weer verwonderd hoeveel mensen de Kom in de Kas dagen bezoeken. We zijn trots op wat we doen en dat we willen we graag laten zien. Daarom hebben wij als bedrijf er ook voor gekozen om vandaag in productie te zijn, zodat de mensen een reëel beeld krijgen van het werk in de glastuinbouw", vertelt Van Tuijl, terwijl hij zelf stralend tussen zijn gekweekte chrysanten staat.

Ook bakkerij Van Horssen uit Aalst heeft een plaats in de kas. Een opmerkelijke combinatie, een bakker in de kas. "Voor ons is dit de opening van het aardbeienseizoen", vertelt eigenaar Arthur van Horssen, terwijl de verse aardbeienvlaaitjes over de toonbank gaan. "Hier ontmoet ik zelf mijn klanten, maar het is ook goed om te laten zien dat we als tuinders en bakkers elkaar nodig hebben."

Commissie
Zes tuinders in de Bommelerwaard vormen met elkaar de commissie van Kom in de Kas. Eén van hen is Jielis Versteeg. Nadat zijn zoon de tuinderij over nam, kreeg hij zelf tijd om zich op deze manier in te zetten voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard. Versteeg vertelt dat het jaarlijkse evenement Kom in de Kas een belangrijk evenement is. "We willen de consument ontmoeten en ze laten zien wat we doen. We willen ze laten zien dat we de grond gebruiken om een mooi product te kweken."

In de kas ontmoet ik familie Van Maren uit Zuilichem. Samen met hun kleinzoon Sebas uit Voorthuizen en schoonfamilie Wammes uit Houten brengen ze vandaag een bezoekje aan de kassen. "Met elkaar hebben we verschillende kassen gezien en was het bijzonder mooi om eens binnen, achter het glas te kijken", aldus mevrouw Van Maren. Schoonzus Wammes vult haar aan en zegt: "Het is overweldigend!"

Meer berichten