De trots van moeder en oma. En natuurlijk ook van pappa en opa.  Ook Feline Jolie groeit op tussen de rossen. Drie generaties 'paardenmeisjes'.
De trots van moeder en oma. En natuurlijk ook van pappa en opa. Ook Feline Jolie groeit op tussen de rossen. Drie generaties 'paardenmeisjes'. (Foto: Fleur Fotografie)

Familiebedrijf en sportstal DVB

In de Bommelerwaard bevindt zich een bedrijf dat uniek is in Nederland en gerund wordt door de familie van Baalen. Vader Arie en moeder Coby vestigden zich heel wat jaartjes geleden aan de Verdrietweg in Brakel. Een trieste straatnaam die niet past bij de locatie waar vol passie keihard gewerkt wordt. En met succes! Inmiddels houdt de hele familie de business draaiende. Net topsport; sterker nog, dat is wel één van de speerpunten.

door Jetty Duister

Brakel - Een thuis, een fokkerij, een opleidingscentrum voor talenten, les locatie voor breedtesporters, trainingsplek van topsporters en ook voor vergaderingen en businessbijeenkomsten kun je er terecht. Er wordt druk verbouwd aan één van de woningen. De honden lijken absoluut geen hinder te hebben van de aannemersgeluiden. Ze sjokken op hun gemak naar het bezoek, begroeten die en kiezen dan voor rustig plekje om te pitten in het zonnetje.

Indoor Brabant: subliem
Het is een komen en gaan van personeel, sporters en paarden. Coby neemt plaats aan de robuuste tafel in de foyer. "Hartstikke druk zo na Indoor Brabant, tegenwoordig de Dutch Masters. Ik vind dat Europa's mooiste indoor paardensport evenement en niet alleen ik, ook mijn collega's uit binnen- en buitenland. De organisatie is zo professioneel. Werkelijk aan alles is gedacht. Er is voor iedereen wat wils. Voor de sporters is alles tot in de details in orde. De indeling van de stallen en de faciliteiten voor de paarden, ruiters en grooms zijn heel dicht bij hun werk. De randvoorwaarden zijn subliem. Het is echt een eer om in Den Bosch deel te mogen nemen." Er zijn wedstrijden op verschillende niveaus en disciplines. Dat maakt het voor iedereen interessant. Zo zien basisruiters de beste van de wereld aan het werk, kunnen toppers punten verdienen voor de wereldbeker en de talenten in de kijker van de bondscoaches rijden. Binnen het zakelijk netwerk van de Van Baalens wordt het Brabants evenement ook gewaardeerd.

De erelijst van Coby is lang. Zilver met 'black beauty' Ferro en het Nederlands dressuurteam op de Olympische Spelen in Sydney, het WK in 1998 en het EK in 1999 én de wereldbekerfinale in Den Bosch springen er misschien wel het meest uit. Ferro's foto hangt op de Wall of Fame in Brakel en diens nakomelingen lopen overal rond. Van Baalens kennis en ervaring zet zij nu in als trainer-coach voor onder andere NOC*NSF-kaders en sinds kort maakt zij deel uit van de klankbordgroep van de paardensportbond KNHS. Daarnaast maakt ze tijd vrij als bestuurder en ambassadrice voor goede doelen en de 'eigen' Dressuur van Baalen Foundation.

Multitasken en quality time
Kan Coby haar dagelijkse werkzaamheden doen én tijd vinden om 'moeder de vrouw' en oma te zijn? "Dat kan, omdat de hele familie betrokken is. We hebben het paardenvirus en daardoor zijn we naadloos aan elkaar verbonden. Naar wedstrijden gaan is voor ons quality time. Ik werk iedere dag met Marlies (dochter, red.), in de ochtend coachen en trainen we de paarden, 's middags de leerlingen. Mara de Vries, zelf Grand Prix amazone en al van jongs af aan bij ons, assisteert. Onze Spaanse GP-ruiter Moisés Jover Azuar en Young Riders Lisanne en Diana nemen ook wel eens trainingen over als dat nodig is. Door ons totaalconcept is het mogelijk een topsportklimaat te creëren met eigen mensen op onze eigen locatie. De bondscoach geeft hier kadertrainingen in de binnen bak. Stap voor stap zorgen we voor een natuurlijke opbouw. Voor jonge sporters is het goed boegbeelden te hebben. En die hebben wij. Zo versterken we elkaar en daarmee is de cirkel rond." Feline Jolie, dochter van Marlies en schoonzoon Titus, huppelt inmiddels rond in de stallen. Oma Van Baalen is dankbaar dat zij de volgende dierenliefhebber lijkt te zijn.

Vol trots
"In de top van alle categorieën tot en met de Grand Prix rijden onze leerlingen. Marlies zit in het B-kader senioren. Er is nog een hoop te doen, maar de sprong naar het Olympisch kader is haalbaar. Het Bossche resultaat van haar nieuwe kür met Ben Johnson biedt dat perspectief." De choreografieën voor ieders kür maken moeder en dochter zelf. Die van Marlies was één van de moeilijkste tijdens de Dutch Masters. "Naast mijn bed ligt pen en papier. Als ik ideeën heb, schrijf ik die direct op." Dat schept het beeld van een vakvrouw die uitdagingen niet schuwt. Haar nieuwste uitdaging? Deel uitmaken van de klankbordgroep van de paardensportbond. "De KNHS is een organisatie met gedreven mensen op zoek naar de juiste structuur om doelen te bereiken. De groep bestaat uit drie mensen en zal als vertrouwenscommissie ondersteunend zijn waar dat nodig of gewenst is. Als persoonlijke belangen de paden van de commissie kruisen, stopt ik ermee." Ook bedrijfsmatig worden nieuwe ontwikkelingen gevolgd. Denk aan ruiterfit, mentale trainingen of een expert die zorgt dat je lekker in je zadel zit. Is er nog meer om trots op te zijn? "Jazeker, de koppeling van top- en breedtesport. Ruitersportvereniging Loevestein rijdt hier én onze DVB-Foundation die zich uitsluitend richt op het ondersteunen van paardrijden voor gehandicapten. De invloed die het rijden heeft op mensen met een beperking, dat vrije gevoel, de ontspanning, het contact met dieren, is enorm. Daar zetten 40 vrijwilligers zich belangeloos voor in. Iets totaal anders; we zijn de eerste Nederlandse sportstal bij wie het KNHS Young Leadersprogram voor manegemensen gevolgd kan worden." DVB heeft een paar eigen gefokte, opgeleide en in potentie toppaarden én -rijders zoals Marlies. De zaken gaan goed en de derde generatie maakt op speelse wijze kennis met de paardenpassie. De toekomst ziet er mooi uit!

Meer berichten