Is hij een levenskunstenaar, beelddenker, hondenman of natuurliefhebber? De creatieve Rob Reis is hoe dan ook een fascinerend mens.
Is hij een levenskunstenaar, beelddenker, hondenman of natuurliefhebber? De creatieve Rob Reis is hoe dan ook een fascinerend mens.

Het leven op een kleurrijk bierviltje

Rob Reis gunt bezoekers op 6 en 7 april van 12.00 tot 17.00 uur een kijkje in zijn doen en laten als kunstenaar. In zijn Rossumse huis met wonderlijke tuin aan de Maasdijk 6 stelt hij tijdens dit open atelier een deel van zijn omvangrijke collectie tekeningen en schilderijen tentoon. Met muziek en een drankje wil hij samen met zijn bezoek het leven vieren.

door Loeki Bruinink

Rossum - Probeer eens niet vrolijk te worden van de tekeningen van Rob Reis. Onmogelijk. De kleurrijke afbeeldingen lijken het leven luchtiger te maken. Toch zijn het niet alleen vrolijke thema's die Reis in inkt en aquarel vangt. De dood vliegt soms ook mee. Het typeert het leven van de kunstenaar. Als kind droomde hij ervan om boswachter te worden. Het liep anders. Na een opleiding tot werktuigbouwkundige ging hij aan de slag als technisch tekenaar. Van 9 tot 5 maakte hij tekeningen voor zijn werkgever, van liftconstructies tot ijsbanen. Een ware opgave als je eigenlijk niet in zo'n keurslijf past.

Eigen ritme
Toen zijn broer op 31-jarige leeftijd overleed, kwam het leven van Reis in een stroomversnelling. Het heeft hem uiteindelijk gebracht tot waar hij nu is: helemaal happy in het dijkhuis tussen zijn geliefde Waal en Maas. "Hier kan ik in mijn eigen ritme leven. Ik wandel met mijn honden Moose en Blackie, maak een praatje met dorpsgenoten en schilder onder toeziend oog van kater Socks. Dat werkt voor mij genezend, het is een soort mediteren."

Bar-Mail
Hij zit altijd boordevol ideeën. "In dienst noemden ze me al Lampje." Uit één van die ideeën kwam de Bar-Mail voort. "Op een bierviltje teken ik een situatie uit het leven van de geadresseerde en stuur dat met een bijpassend tekstje naar hem of haar op. Om te troosten of op te vrolijken. Met een abonnement kun je iemand wekelijks deze post 'uit de bar' cadeau doen."

Rob van de Dag
Daarnaast tekent hij dagelijkse tafereeltjes op ansichtkaartformaat: de Rob van de Dag. Deze Rob's schildert hij ook in de maten XS tot en met XL. Om de kleurrijke afbeeldingen op halve houtschijven vast te leggen, verwisselt hij aquarel voor acrylverf. Zijn figuratieve tekeningen hebben een kinderlijke en toch krachtige uitstraling. Zo zijn de karakteristieke bouwwerken uit Zaltbommel, die hij in opdracht van de gemeente vastlegde, direct herkenbaar.

De reeks streeklegendes die hij onlangs van kleurrijk beeldmateriaal voorzag, smaakte naar meer. "Het lijkt me geweldig om ook een boek te illustreren."

Sax4Sax
Reis hoopt op mooi weer tijdens zijn open atelier. "Dan kan de band van mijn vriendin, Sax4Sax, buiten spelen. En kan ik mijn schilderijen en houtschijven ook in de tuin exposeren." Plek genoeg tussen het groen. "Voel ik me toch nog een beetje boswachter."

www.facebook.com/robvddag

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden