Pareltjes

Door Jelmer aan den Toorn

Ik woon in Rossum, de parel van de Bommelerwaard. Een dorp wat als pareltje bestempeld wordt vanwege de schoonheid die het uitstraalt. Daar kan ik het alleen maar roerend mee eens zijn natuurlijk. Vorig weekend heb ik nog een parel in Nederland ontdekt. Een van onze waddeneilanden, Terschelling. Ik was al eens op Texel, Vlieland en Ameland, maar nog nooit op Terschelling. Nu heb ik het geluk dat ik sinds een tijdje weer een hele leuke vriendin heb, die door het land verspreid vrienden heeft wonen. Zo ook op Terschelling. Zoals dat gaat bij een nieuwe relatie moet je ook met de vrienden kennismaken. Een weekendje Terschelling werd dus gepland.

Op vrijdag na het werk togen we richting Harlingen, een ritje van ruim twee uur, om daar op de boot te stappen richting Terschelling. We hadden het geluk om de ene helft van het vriendenkoppel in Harlingen al te ontmoeten, want ook eilanders zijn wel eens een dagje 'aan de wal'. De overtocht duurt met de normale boot zo'n twee uur, het voordeel van zo'n overtocht is ook dat je echt het gevoel krijgt dat je een mini-vakantie tegemoet gaat.

Het was donker tijdens de overtocht, maar ook nog eens enorm mistig. We zagen ons weekendje Terschelling dus ook al bijna opgaan in mist, maar de volgende dag bleek het tegendeel. Een stralende zon verwelkomde ons en openbaarde het prachtige Terschelling voor mij. We hebben daar echt twee fantastische dagen doorgebracht, lekker gewandeld, gefietst, gegeten en (bij)gekletst met de, voor mij nieuwe, vrienden en hun zoontje. Terschelling is echt een hele grote aanrader. Brede, ellenlange stranden met gezellige strandtenten. Prachtige duinen, mooie bossen. En een aantal hele leuke plaatsen, met mooie oude gebouwen en huizen. Wij waren er natuurlijk voor de start van het toeristische seizoen, maar er was al genoeg te zien en te beleven. Een tweede bezoek later dit jaar werd ook maar meteen gepland, want ja… Twee dagen is misschien toch wel kort, maar voor een eerste kennismaking was het voor mij prima. Toegegeven, we troffen het wel enorm met het weer, maar al is het wat onstuimiger weer dan heeft een bezoek aan een waddeneiland ook wel iets.

Over pareltjes gesproken. Ik ontdekte van de week ook weer een pareltje van een woord. Noem het een afwijking, maar ik heb iets met bijzondere woorden of taalgebruik. Ik kan echt genieten van een woord of van hele zinnen. Oud taalgebruik bijvoorbeeld, dat vind ik ook erg mooi. Van die vergeten woorden, die niemand meer gebruikt. Nog een aanrader, ook weer volledig gratis, volg op Facebook de pagina van de 'Vereniging ter bevordering van het gebruik van het bedreigde NL woord', waarin NL staat voor Nederlandsche, neem ik aan. Daar komen pareltjes voorbij hoor! Maar goed, we dwalen af. Ik ontdekte per ongeluk, ergens op een website tijdens mijn dwalingen over het internet, het woord 'serendipiteit'. Hoe toepasselijk is de betekenis van dat woord in dit geval. Wikipedia geeft namelijk als uitleg voor dat woord: 'Serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl de vinder op zoek was naar iets totaal anders.' Ik was ook op zoek naar iets anders en bruikbaars en tijdens die zoektocht stuitte ik op het woord. Ik ontdekte toen iets terwijl ik het niet zocht. Dat is boffen, weer een woord voor op mijn favorietenlijstje erbij. En voorlopig toch wel in de top vijf hoor.

Meer berichten