Flitspeilingen

door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Drinkt u koffie? Wist u dat koffie heel goed voor u is? Wist u ook dat koffie heel slecht voor u is? Wetenschappers hebben veel onderzoeken naar de effecten van koffie uitgevoerd en naar gelang de richting dat het onderzoek kiest komt er een gezond of ongezond resultaat uit. "Schud maar in m'n pet", zeg ik dan. "Het zal wel een of ander belang nastreven." Hetzelfde gevoel krijg ik bij de discussie rond de zomertijd. Afgelopen zondag is in Nederland de klok verzet. Een uur vooruit om 's avonds lekker een uur langer licht te hebben. Veel mensen hebben het er wel voor over om eens per jaar een uurtje korter te maffen. Dat haal je zo weer in. Je had natuurlijk ook gewoon een uur langer in bed kunnen blijven, het was immers toch zondag. Niets is echter meer zeker in onze maatschappij en de aangename lange lichturen in de zomerdag worden ernstig bedreigd. Wetenschappers, daar zijn ze weer, menen namelijk aangetoond te hebben dat het verzetten van de tijd grote invloed heeft op de gezondheid van mensen. Die zouden een aanzienlijk hogere kans hebben op kanker, depressies en hart- en vaatziekten. Het zal allemaal wel. Waarschijnlijk is dat onderzoek uitgevoerd in opdracht van de voorstanders van afschaffing van de in 1977 ingevoerde tijdelijke zaligheid. Er staat echter het een en ander te gebeuren.

Het Europees parlement volgt het advies van de Europese commissie en roept op tot afschaffing in 2021. Dit op basis van een Europese internetenquête waar maar liefst minder dan één procent van alle Europeanen aan deel hebben genomen. Alsof je een emmer leegschudt. Een kleintje dan. De Nederlandse regering is er middels een 'flitspeiling' achter gekomen dat de meerderheid van de vaderlanders voor afschaffing van de klokverzetting is. Deze flitspeiling werd onder tweeduizend mensen gehouden. Dat is aanzienlijk minder dan één procent. De regering is echter in al haar wijsheid nog niet zo ver dat ze gaat beslissen en kijkt met een schuin oog naar de buurlanden want elk land mag zijn eigen beslissing nemen.

Ondertussen wrijft 'Brussel' in haar handen. Eindelijk een zaak die de burger bereikt, wat zijn ze trots. De wetenschappers en de politici zijn weer eens in staat ons langs een pad te leiden waar bijna niemand om vraagt. Een pad dat al tweeënveertig jaar geëffend was voor de toekomst. Zitten er nadelen aan de zomertijd? Ja, natuurlijk, immers: "Elk voordeel heb z'n nadeel", zei ooit een bekende Nederlander. Toen het ingevoerd werd dachten de boeren dat alle koeien van slag zouden raken en we dus een overschot aan karnemelk zouden krijgen. Of ik wil dat er meer mensen gaan lijden aan kanker, depressies en hart- en vaatziekten? Nee, natuurlijk niet maar we schaffen ook het roken niet helemaal af en hetzelfde geldt voor de alcoholverkoop. Dat brengt immers geld in het belastinglaatje en dan zijn er geen flitspeilingen nodig. Over twee maanden mogen we weer stemmen voor het Europees parlement. Ik ga stemmen op de antiflitspeilingenpartij. Bestaat die niet? Dan richt ik die alsnog op! En dan nu aan de koffie!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden