De vierkoppige bemanning van het stembureau houdt alles nauwlettend in de gaten als een geoliede machine.
De vierkoppige bemanning van het stembureau houdt alles nauwlettend in de gaten als een geoliede machine.

Een dagje op het stembureau

Tijdens alle verkiezingen moeten er voldoende vrijwilligers opgetrommeld worden om de stembureau's te bezetten. Hoe is het werken op een stembureau? Belangrijk is het dat bij democratische verkiezingen alles zo ordentelijk mogelijk verloopt. Elke stemgerechtigde mag slechts één stem uitbrengen of er moet een machtiging zijn afgegeven.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - Dat is nog maar één van de regels die toegepast moeten worden. "Alle andere regels worden bij de vrijwilligers getoetst door middel van een digitaal examen wat online afgenomen wordt", vertelt Linda Blijdestein, middagvoorzitter van het stembureau op verzorgingstehuis de Lindeboom in Ammerzoden. Blijdestein is normaal gesproken werkzaam op het gemeentehuis in Maasdriel en is inmiddels al voor het derde jaar voorzitter op een willekeurig stembureau in de gemeente. "Het is altijd weer een leuke afwisseling in de dagelijkse beslommeringen op het gemeentehuis. Je ontmoet wat mensen en hebt zicht op wat er speelt onder de mensen." Niet dat de mensen te koop lopen met hun stemgedrag, maar ze proeft toch wel een beetje de sfeer van de dag.

Ook Arie Kooijman bevestigt dat het ontzettend leuk is om een dagdeel aan de tafel te zitten. "Ik was een paar jaar gelden geopereerd aan mijn been en zat al lang nutteloos thuis. Toen was er vraag naar bemanning van de stembureau's en dacht ik: Hé, dat kan ik wel met mijn been. Zo ben ik eigenlijk achter deze tafel terecht gekomen en het blijven doen."

Op de vraag of de vergoeding ook een drijfveer is, bekend hij lachend: "Dat is mooi meegenomen, maar stel je er niet te veel van voor. Echt een avondje dronken worden gaat niet lukken van die vergoeding." Ho, Kooijman moet even opletten, want er is iemand aan zijn tafel die wél twee stembiljetten heeft voor de provinciale staten en géén voor de waterschappen. Waterschappen doet deze man niks en het andere stembiljet is van zijn vrouw. "Das dan wel weer jammer," zegt Kooijman, "Waterschap is nou juist wel weer mijn ding en zeker niet onbelangrijk." Kooijman werkt in het dagelijks leven voor het Waterschap.

Ai, weer moet ik even aan de kant. Het puntje van het rode potlood is op. Naarstig wordt er gezocht naar de puntenslijper, die in de bureaukoffer hoort te zitten. Ook de loep met verlichting komt uit de koffer. De batterijen moeten er nog even in. Mensen met wat minder zicht kunnen daar gebruik van maken. Ach, het ietsje dikkere potlood past niet in de puntenslijper. Het vierkoppige gezelschap besluit democratisch en unaniem het potlood te vervangen en een aantekening te maken van deze omissie in het procesverbaal van de dag. Zo gaat dat, als alles officieel moet verlopen.

De mensen die achter de tafel zitten zijn niet automatisch de stemmentellers. Daar kunnen weer specialistische vrijwilligers voor worden ingezet. Zo ziet u maar, elke verkiezing weer moeten we terug kunnen vallen op deze mensen.

Op naar de Europese verkiezingen in mei van dit jaar!

Meer berichten