Kasper heeft vooral oog voor de auto die hij op zijn 4e verjaardag kreeg. Moeder Jolanda hoopt hem dit jaar een kunstalvleesklier te geven.
Kasper heeft vooral oog voor de auto die hij op zijn 4e verjaardag kreeg. Moeder Jolanda hoopt hem dit jaar een kunstalvleesklier te geven. (Foto: Loeki Bruinink)

De mars van een moeder voor haar kind

De Hedelse Jolanda van Drunen staat vrijdag 5 april in Almkerk aan de start van de 80 van 1 Altena. Ze hoopt de volgende dag vóór de deadline van 18.00 uur te finishen. Een dappere onderneming als je bedenkt dat ze eerdere trainingen voor de Nijmeegse Vierdaagse wegens gezondheidsklachten moest staken. Ze weet waarvoor ze het doet: een kunstalvleesklier voor haar zoontje Kasper.

door Loeki Bruinink

Hedel - "Je kunt wel lijdzaam thuiszitten, maar dan gebeurt er dus niets." Nee, Jolanda van Drunen komt in actie voor haar zoon Kasper (4) die diabetes type 1 heeft. Dat doet ze door 80 kilometer achtereen te lopen en zich daarvoor te laten sponsoren. Daarmee zamelt ze geld in voor een kunstalvleesklier. "Voor Kasper natuurlijk, maar ik hoop zo'n groot bedrag bij elkaar te lopen dat we meerdere lotgenootjes kunnen helpen." Ze ziet de mars als een symbool voor de lange weg die nog moet worden gegaan, voordat diabetes te genezen is. "Maar met elke stap komen we dichterbij."

Minder prikken
Op 2-jarige leeftijd werd bij haar zoontje de diagnose diabetes type 1 gesteld. Daarmee belandde het gezin in een wereld van infusen, naalden, sensors en pompen. 24/7 wordt de suikerspiegel van Kasper gemonitord. "Meerdere keren op een dag moet ik hem prikken om zijn bloedglucosespiegel te bepalen. Alles wat hij eet moeten we bijhouden." Een kunstalvleesklier zou het aantal prikken op een dag sterk kunnen verminderen. En daarmee de vrolijke kleuter meer bewegingsvrijheid geven. Maar zo'n apparaat, een soort slimme insulinepomp, gaat vermoedelijk 5.000 euro kosten. Hoe krijg je dat bedrag bij elkaar? Jolanda besloot om samen met haar neef Erik als Team Kasper deel te nemen aan de 80 van 1 Altena, een wandeltocht door 21 dorpen in haar geboortestreek, en zich te laten sponsoren.

Inmiddels heeft ze heel wat trainingskilometers in de benen. "Meestal zet ik de wekker om 05.00 uur. Want als moeder met twee kinderen en een baan, kan ik niet zomaar hele dagen van huis. De langste afstand die ik heb gewandeld is 45 kilometer. Dat was in zware weersomstandigheden, dus toen kon ik meteen mijn doorzettingsvermogen trainen." Dat zal ze nodig hebben, wil ze zaterdag 6 april over de finish komen. "Ze zeggen dat je ergens tussen de 50 en 60 kilometer de grootste dip krijgt. Gelukkig staan op verschillende plaatsen familie en vrienden langs de route om me aan te moedigen. Want ik wil die finishlijn over, al moet het kruipend."

Als haar missie slaagt, betekent dat nog niet dat Kasper meteen een kunstalvleesklier krijgt. "De uitvinder Robin Koops, zelf ook diabetespatiënt, test het prototype nu bij volwassenen. Op basis van de resultaten zal rond september de eerste versie op de markt komen. Het is nog niet bekend of deze dan ook al voor kinderen beschikbaar is. Maar zodra de lichten op groen gaan, kopen we er eentje voor Kasper." Wil je de mars van Jolanda sponsoren?

Facebook/TeamKasper

Meer berichten