Door en door ziek

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Ik word elke ochtend wakker doordat de wekkerradio op een vooraf ingestelde tijd, tamelijk luid, zichzelf inschakelt. Nieuws uit Michigan en de rest van de wereld is dan wat de klok slaat. Soms ook wat nieuws uit Nederland, zoals de uitslag van parlementsverkiezingen en soms de periodieke verbale uitschieters van 'Gert Wilders' die zelfs in het verre Amerika de aandacht trekken. Omdat het in Michigan zes uur vroeger is dan in Nederland en de rest van Europa is er allicht iets te melden als de radio inschakelt. De laatste jaren wordt het nieuws vaak gedomineerd door terroristische aanslagen over de gehele wereld en ik ben dan ook menig maal met slecht nieuws wakker geworden. Telkenmale vreesde ik dat mijn oude kikkerlandje zich bij de lijst van getroffen landen zou voegen, dus luisterde ik vaak extra scherp of Holland weer gespaard was. Dat was altijd het geval.

Tot vorige week. Mijn dag begon beroerd met het bericht dat in Utrecht drie doden te betreuren waren na een schietpartij in een tram. Het terrorisme bleek de Lage Landen bereikt te hebben. We wisten wel dat het eens zou komen, maar het was de vraag wanneer. Bij mij kwam weer de betrokkenheid met mijn oude vaderland boven drijven en treurnis vulde mijn hoofd. Nederland werd in rouw gedompeld. Enkele keren was het land in staat geweest om een aanslag te voorkomen maar deze keer niet, zo leek het. De dader was gepakt al moeten we hem officieel nog 'verdachte' noemen! Een pluim voor de politie wat dat betreft.

Echter, met het bekend worden van de naam van de van origine Turkse man werd ook bekend wat voor een heerschap het is. Deze 'carrière crimineel' blijkt tussen 2012 en 2018 gearresteerd te zijn voor inbraak, illegaal wapenbezit, winkeldiefstal, rijden onder invloed, vernieling, inbraak en verkrachting! Voor de verkrachting zat hij enige tijd vast, maar is hij nog niet veroordeeld. Onder bepaalde voorwaarden mocht hij naar huis maar omdat hij zich niet aan die voorwaarden hield werd hij weer opgepakt. Na zijn tweede plechtige belofte dat hij zich zou gaan gedragen, mocht hij opnieuw naar huis.

Daar smeedde hij het snode plan dat vorige week ten uitvoer is gebracht. Een plan dat verschillende families in rouw stortte met verdriet dat waarschijnlijk nimmer meer zal verdwijnen. Een plan dat totaal zinloos is in al zijn horror.

Misschien is er echter een lichtpuntje in dit alles te ontdekken. Doordat een veel te tolerante rechter de euvele moed had om deze doorgewinterde bandiet, met een criminele waslijst van heb ik jou daar, voor een tweede keer naar huis te sturen, komt maar weer eens aan het licht hoe zwak het Nederlandse rechtssysteem is.

Als dergelijke slechteriken zo makkelijk weer op straat kunnen belanden is dat systeem door en door ziek. Degenen die verantwoordelijk zijn voor die heenzending verschuilen zich nu ongetwijfeld achter de wet die het hen mogelijk maakte dit te doen. Ik zou me, als ik hen was, in dit geval niet alleen tot achter mijn oren toe schamen, maar ik zou vooral mijn hoofd 's avonds niet meer rustig neer kunnen leggen en altijd eerder wakker zijn dan de wekkerradio.

Meer berichten