Oud-burgemeester van Ammerzoden, Jan Pommer,  bedankt Alois van Doornmalen voor de ontvangst van het eerste exemplaar.
Oud-burgemeester van Ammerzoden, Jan Pommer, bedankt Alois van Doornmalen voor de ontvangst van het eerste exemplaar. (Foto: Inga van Doornmalen)

Wie liet Kasteel Ammersoyen bouwen?

In 2017 promoveerde Alois van Doornmalen uit Ammerzoden aan de universiteit van Leiden. Hij deed dat als een zogenaamde 'buitenpromovendus'. Dit wil zeggen dat hij de studie geheel in zijn vrije tijd doet en ook zijn proefschrift in eigen tempo schrijft. Het onderzoek en het schrijven van het proefschrift 'De Herlaars in het Midden-Nederlands rivierengebied 1075-1400' nam dan ook twintig jaar in beslag.

Ammerzoden - De vraagstelling van het onderzoek van Van Doornmalen was in het kort; Wie liet de indrukwekkende burcht in Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen, bouwen? Over de vererving van het kasteel is al door velen geschreven, maar wie nu uiteindelijk het kasteel heeft gebouwd is altijd nog in het ongewisse gebleven. Om deze vraag te beantwoorden heeft Van Doornmalen onderzoek gedaan naar de genealogie van de Herlaars en hun huizen en andere bezittingen in de betreffende regio in kaart gebracht. Alles wijst erop dat het inderdaad een Herlaar is geweest die omstreeks 1325 opdracht gaf om Kasteel Ammersoyen te bouwen.

Omvangrijke klus
Geheel hobbymatig begon Van Doornmalen aan deze omvangrijke klus. "In 1999 schreef ik een enigszins aarzelende brief naar prof. drs. Hans Janssen", vertelt hij, nog steeds gepassioneerd. "Een betere promotor heb ik me nooit kunnen wensen. Hij durfde het aan met mij op pad te gaan naar het antwoord op mijn vraag." Later zijn er nog wat meer mensen aangesloten die Van Doornmalen enorm geholpen hebben. Deze mensen worden allemaal op gepaste wijze bedankt voor hun steun en inbreng tijdens dit omvangrijke onderzoek in het voorwoord van het 440 pagina's tellende boek.

Eerste exemplaar
Vrijdag werd op het mooie Kasteel Ammersoyen het eerste exemplaar aangeboden aan Jan Pommer. Deze huidige burgemeester van de gemeente Sint Michielsgestel was de laatste burgemeester van de gemeente Ammerzoden. Van Doornmalen vond het dan ook een eer hem dit indrukwekkende proefschrift aan te mogen bieden. Pommer wist in zijn speech naar de auteur en onderzoeker nog een mooie link te leggen naar de Herlaars en Sint Michielsgestel. "In het vernieuwde gemeentehuis staat nog een oude stoel waarin het gesneden wapen verwijst naar de familie Herlaar", vertelt de zeer welbespraakte laatste heerser van de 'Heerlijkheid Ammersoyen'.

Schertsfiguur
Nog een heerser van deze heerlijkheid, is drie dagen per jaar Prins Gijs van ut Malse Arckeldurp. Deze 'schertsfiguur' regeert nog steeds drie dagen over het Ammerooise (carnaval). Prins Gijs XVI, Robert van Dijk, nam dan ook graag het tweede exemplaar in ontvangst.

Het Boek van Alois van Doornmalen is te koop bij de reguliere boekhandels of online onder ISBN 978 90 8704 7276, Uitgeverij Verloren bv.

Meer berichten