Een interactieve kat, uitzicht op de Amsterdamse gracht: Nenko, het bedrijf van Anita en Olando Cuppers, maakt van elke ruimte een beleving.
Een interactieve kat, uitzicht op de Amsterdamse gracht: Nenko, het bedrijf van Anita en Olando Cuppers, maakt van elke ruimte een beleving.

Lokaal en internationaal snoezelen

Hij mauwt, spint en rolt zich om. De interactieve kat is een gezellig huisdier. Hij laat zich dag en nacht knuffelen en is niet eenkennig. Bovendien hoef je hem niet te verzorgen. Ideaal gezelschap dus voor bijvoorbeeld ouderen met dementie. De kat is slechts één van de drieduizend verschillende producten van Nenko uit Zaltbommel. Anita en Olando Cuppers geven met hart en ziel leiding aan het bedrijf dat draait om zien, horen, ruiken en voelen.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Met de opbrengst van hun gesponsorde deelname aan de Arctic Challenge doneerden Anita en Olando Cuppers onlangs drie interactieve katten aan woonzorgcentra in Kerkdriel, Zaltbommel en Rossum. Hun bedrijf Nenko is gevestigd in Zaltbommel en gespecialiseerd in snoezelen. "Mijn ouders richtten het bedrijf in 1987 op in Kerkdriel. De bedrijfsnaam verwijst naar hun achternamen: Nendels en Kosters. Samen met mijn man Olando heb ik het overgenomen." Nenko groeide uit het Kerkdrielse jasje en verhuisde naar de Valeton in Zaltbommel. Daar zet de groei zich voort. "We hebben net ruimte aan de overkant van de straat aangekocht voor extra magazijnopslag." Geen wonder, want Nenko levert als web- en postorderbedrijf ruim drieduizend verschillende producten aan zorginstellingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Daarnaast legt het zich toe op de inrichting van snoezel- en belevingsruimten. "We hebben ook kleine vestigingen in België, Duitsland en Frankrijk, maar de coördinatie en opslag vindt plaats in Zaltbommel. Olando reist regelmatig af naar instellingen in binnen- en buitenland voor de deskundige inrichting van leefruimten. We lopen echt voorop met onze specialistische kennis op dit gebied."

De showroom aan de Valeton geeft je een indruk van de producten en diensten die Nenko levert. Je waant je telkens in een andere wereld. Een knusse huiskamer met aaibare dieren en uitzicht op de Amsterdamse grachten grenst aan een nagebootst natuurtafereel met bomen, water en vrolijk vogelgekwetter. Door de combinatie van bestickering en projectie lijkt het water echt te stromen. In een andere hoek staan robuuste meubels die comfort en rust uitstralen. Je zou er graag even op willen liggen. Ze nodigen uit tot ontstressen. Anita toont speciale puzzels, muziekinstrumenten, een vloerkleed met blauwe twinkellichtjes en een wonderlijke gel die bij aanraking knettert. Stuk voor stuk zijn het producten die je zintuigen beïnvloeden: door ze te prikkelen of ze juist tot rust te brengen. "Iedereen heeft recht op een zo prettig mogelijk leven," vindt Anita. "Of je nou jong bent of oud, doof of blind of andere lichamelijke of geestelijke beperkingen hebt." Reden waarom ze ook plaatsnam in de gemeenteraad van Maasdriel. Door haar werk weet ze als geen ander wat leeft in de zorg- en welzijnssector. Een interactieve kat kan het leven van iemand met een zorgbehoefte al vrolijker maken. Vaak is er meer nodig. Anita draagt daaraan graag haar steentje bij.

Meer berichten