Freerunners gebruiken de stad als speeltuin. Als het aan Luuk de Vos ligt, zien we dit binnenkort ook in het Bommelerwaardse straatbeeld.
Freerunners gebruiken de stad als speeltuin. Als het aan Luuk de Vos ligt, zien we dit binnenkort ook in het Bommelerwaardse straatbeeld. (Foto: Collectie Luuk de Vos)

De kunst van het vrije bewegen

Zou Luuk de Vos in Ammerzoden in een boom klimmen, dan verklaren omstanders hem waarschijnlijk voor gek. Wat doet die twintiger daar? Eindhoven is al wél gewend aan freerunners. Die hebben de stad als speelveld. Toch zal het niet lang duren voordat ook de Bommelerwaard freerunning omarmt. Al ruim drie jaar geeft Luuk les bij GTV Ammerzoden. Vijftig jongeren leven zich daar wekelijks uit in de urban sport.

door Loeki Bruinink

Ammerzoden - Voor Luuk de Vos (24) is freerunning een manier van leven. Iedere vrijdag brengt hij in sporthal De Treffer zijn enthousiasme over aan drie groepen jongeren. Vanaf 8 jaar leren ze daar de kunst van het vrije bewegen. Klimmen, springen, rollen, zwaaien, flips & trics zijn de terugkerende elementen in zijn gevarieerde lessen. "Het is ook een mentale sport. Je moet goed kunnen luisteren, communiceren en weten wat je doet. Kunnen afwegen of iets verantwoord is om te doen of dat je eerst nog moet oefenen."


"In freerunning kun je je creativiteit en eigen identiteit kwijt. Iedereen maakt een beweging weer anders. Ik leer de jongeren de techniek om zo'n beweging zo vloeiend en zo min mogelijk belastend voor het lichaam uit te voeren. Een rol maak je bijvoorbeeld schuin, zodat je je ruggengraat ontziet." Hij demonstreert even wat hij bedoelt, op de harde vloer. Het ziet er soepel uit.

"Wist je dat freerunning zijn oorsprong heeft in de Vietnamoorlog? Eenheden trainden daar om zo snel mogelijk uit vijandig gebied te ontsnappen. Eén van de rekruten was de Franse turner Raymond Belle. Na de oorlog ontwikkelde hij de ontsnappingstechniek samen met zijn zoon David tot een aparte discipline: parkour. Daaruit is freerunning voortgekomen. Parkour is gericht op het snel en efficiënt verplaatsen van A naar B, freerunning vooral op het creatief combineren van de verschillende bewegingselementen."

Van kinds af aan was Luuk gek op klimmen en springen. Hij leerde zichzelf al vroeg spring-, val- en roltechnieken aan. De internetfilmpjes over freerunning verslond hij. "Supervet! Vanaf dat moment werd ik steeds serieuzer. Ik wilde meer sprongen leren en trainde ook in groepjes. Na school gingen we meteen naar buiten." In die tijd kende de sport nog geen honderd aanhangers. Daarin is verandering gekomen. Nu werkt hij samen met Commit040 en Dynamo in zijn woonplaats Eindhoven. En vanuit zijn eigen onderneming geeft hij workshops en lessen, ook buiten de stad.

Ondertussen blijft hij zichzelf ontwikkelen. "De freerunning gemeenschap wil de sport dicht bij zich houden. Het lijkt misschien een individuele sport, toch is de community heel belangrijk. Je helpt elkaar. We delen filmpjes en bespreken die kritisch. We ontmoeten elkaar op evenementen, trainen samen of gaan in een grote groep door de stad. Men gedoogt ons, omdat we onze troep opruimen en respectvol omgaan met de omgeving." Redenen genoeg om freerunning ook in de Bommelerwaard te omarmen.

Meer berichten