De Hurnsche Uylen staan op de planken op 22 en 23 maart om 20.00 uur, 24 maart om 14.30 uur in dorpshuis De Kil, Dorpsstraat 5, Hurwenen.
De Hurnsche Uylen staan op de planken op 22 en 23 maart om 20.00 uur, 24 maart om 14.30 uur in dorpshuis De Kil, Dorpsstraat 5, Hurwenen.

Twee voor de prijs van één door De Hurnsche Uylen

"Begin nog maar een keer opnieuw en nu laat je ook echt merken dat je hem echt een heel irritant baasje vindt. Ik wil het kunnen zíen aan je houding en ik wil het van je gezicht af kunnen lezen." Voor de derde keer repeteren vier spelers van theatergroep De Hurnsche Uylen dezelfde scène, iedere keer met een nét iets andere intentie na de aanwijzingen van regisseur Arlien Coolen. Ze repeteren voor de eenakter 'Gebakken Meeuw', die op 22, 23 en 24 maart samen met een tweede eenakter 'Afscheid' wordt opgevoerd in dorpshuis De Kil in Hurwenen.

Hurwenen - De eenakters zijn bewerkte versies van stukken van Toneelgroep Het Volk. Regisseur Coolen moest al haar creativiteit inzetten om de stukken geschikt te maken voor de Hurnsche bezetting. Coolen: "Een 'dingetje' was dat we meer mensen hadden die graag wilden toneelspelen dan er nodig waren voor de twee korte stukken."

Proloog
De eenakters worden opgevoerd door acht spelers, vier in Gebakken Meeuw en vier in Afscheid, terwijl tien spelers stonden te trappelen om het podium op te gaan. Even overwoog Coolen om er twee kleine rollen bij te schrijven, maar in overleg met de spelers werd besloten om vóór ieder eenakter een proloog op te voeren. Deze introducties van ongeveer vijf minuten zijn bedacht en geschreven door drie leden die ook de opvoering ervan voor hun rekening nemen. "Je moet ze zien als een amuse voor een diner; die prikkelen de smaakpapillen en maken je hongerig naar meer. In dit geval prikkelen de (grappige) prologen je zintuigen en maken ze je nieuwsgierig naar de rest", aldus Coolen.

Bewerkt
De Uylen is een van de weinige toneelverenigingen in de Bommelerwaard die andere stukken opvoert dan de veelgeroemde klucht. Dit keer zetten zij dus hun tanden in twee eenakters van Het Volk. Dat dit piepkleine Haarlemse gezelschap speelt met een uitsluitend mannelijke bezetting, is voor de Hurnsche Uylen geen bezwaar. Regisseur Coolen heeft de eenakters bewerkt voor de Hurnsche bezetting die voor tweederde bestaat uit vrouwen.

In Gebakken Meeuw, wat oorspronkelijk is geschreven voor vier mannen, wordt één van de mannenrollen ingevuld door een vrouw en in het Hurweense Afscheid rouwen drie vrouwen om hun overleden vader, terwijl in het origineel drie mannen om hun moeder rouwden. Coolen: "Verder hebben we sommige echte mannengrappen veranderd in meer 'vrouwelijke' humor."

Volgens de regisseur hebben beide stukken iets verrassends en absurdistisch, maar zit er ook veel humor in. Bovendien geven beide eenakters de kijker stof tot nadenken mee over het leven na de dood en over de mate waarin je zelf invloed kunt uitoefenen op de loop van je leven. "Dat klinkt misschien erg filosofisch", lacht Coolen, "maar het is toch vooral grappig. Het is eigenlijk wat De Uylen ieder jaar weer proberen te bereiken: de toeschouwers tevreden naar huis laten gaan na een stuk waar ze later nog eens aan terug denken."

Voorstellingen
De Hurnsche Uylen staan op de planken op 22 en 23 maart om 20.00 uur, 24 maart om 14.30 uur in dorpshuis De Kil, Dorpsstraat 5, Hurwenen. Kaartjes kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar op www.hurnsche-uylen.nl of bij COOP den Boer in Rossum.

Meer berichten