Sybrand Buma samen met de overige deelnemers aan het werkbezoek in Rivierenland op Zuivelboerderij Den Eelder in Well.
Sybrand Buma samen met de overige deelnemers aan het werkbezoek in Rivierenland op Zuivelboerderij Den Eelder in Well.

Buma bezoekt Bommelerwaard

In het kader van de campagne naar aanloop van de verkiezingen van de Provinciale Staten op 20 maart heeft CDA Gelderland partijleider Sybrand Buma uitgenodigd in het Rivierenland. Het bezoek bestond uit twee delen. Het eerste deel vond plaats in Well op Zuivelboerderij Den Eelder, het familiebedrijf van familie Van Der Schans.

door Robert van Dijk

Well - In de gastvrije, recent verbouwde kantine van Zuivelboerderij Den Eelder werd afgelopen vrijdag Sybrand Buma informeel en vooral heel hartelijk ontvangen door familie Van Der Schans en de lokale politici van het CDA. Engelina van Steenbrugge, kandidaat voor de Provinciale Staten, nam het voortouw en opende de middag nadat er een heerlijk kopje koffie was genuttigd of een glaasje melk voor de liefhebbers. Ook lijsttrekker Gerhard Bos van CDA Gelderland was inmiddels gearriveerd naar de uithoek van Neerlands uitgebreidste provincie.

Nadat Van Steenbrugge iedereen welkom had geheten gingen Buma en Bos samen in gesprek over de veiligheid in onze provincie. Veiligheid staat hoog op de agenda binnen de provincie. Gelderland, en met name de Bommelerwaard, wordt de laatste tijd steeds vaker geconfronteerd met illegale drugsdumpingen in het buitengebied. Nu is het zo dat de grondeigenaren opdraaien voor de kosten en heeft de provincie hier al een fonds voor opgericht. De vraag aan Buma was of er ook vanuit Den Haag mogelijkheden waren hier iets aan te doen. "Helaas zitten we aan het eind van het traject in de productie van de harddrugs," begon Buma, "het zou een stuk makkelijker zijn als we deze illegale sub-economie aan de bron konden aanpakken."

Dat dit een lastige gaat worden is natuurlijk wel duidelijk, maar dat neemt niet weg dat alle lagen van onze overheid hier prioriteit aan moeten geven. Verder kwam het ook ter sprake dat de burgemeesters steeds meer bevoegdheden krijgen vanuit het rijk. Dit is niet per definitie altijd een vooruitgang. De burgemeesters worden hierdoor steeds kwetsbaarder en ontvankelijk voor bedreigingen.

De burgemeesters uit Maasdriel en Zaltbommel gaven eerder al aan weinig te voelen voor deze 'sherrifrol'. Vervolgens was er een korte rondleiding op het bedrijf. Dit was voor Sybrand Buma ook wel weer een beetje thuiskomen, gezien zijn Friese afkomst en zijn huwelijk met een boerendochter.

Het tweede deel van het programma werd een bezoek boven de grote rivieren. Heerlijkheid de Marienwaerdt in Beesd werd aangedaan waar Hans Beenakker, de voorzitter van Fruitdelta Rivierenland een en ander vertelde over verkeersveiligheid. Met name het dichtlopen van de A2 en de A15. Het toeval wil dat de A15 ook weer zichtbaar volstond toen de Buma richting Beesd reed. Bovenop de realiteit dus. We hopen dat Den Haag ook onze dagelijkse problemen tijdens dit bezoek een beetje 'in het snotje' heeft gekregen.

Meer berichten