De sherrif

door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

De sheriff, we hebben allemaal wel een beeld bij dit legendarische figuur uit Amerikaanse westerns. Getooid met een ruim ogende cowboyhoed en gekleed in een houthakkershemd met leren vest en onverslijtbare broek die omhoog gehouden wordt door een brede leren riem waar een Colt revolver in een holster aan hangt. Zijn voeten steken in stoere leren laarzen met sporen om elk moment zijn peerd opdracht te kunnen geven achter bandieten aan te gaan. De hedendaagse Amerikaanse sheriff steekt in een modern jasje, maar zijn takenpakket is niet veel veranderd; het handhaven van de openbare orde in zijn gemeente. In Nederland is die taak van oudsher toegewezen aan de burgemeester. Het burgemeestersambt is immers geen gezelligheidsbaan, al lijkt dat voor sommigen onder ons wel zo te zijn. Recepties aflopen is immers een zichtbare functie van een burgervader of -moeder. Toch is het handhaven van de openbare orde als hoofd van de politie zijn of haar belangrijkste taak. Dat wisten we al, maar dat takenpakket wordt steeds uitgebreider. Sinds een paar jaar schuift de landelijke overheid de burgemeester namelijk steeds meer taken in de mik met het verzoek om dat er maar even bij te doen. Van een burgemeester wordt ook verwacht dat hij of zij woningen sluit, gebieds- en groepsverboden oplegt, ouders verplicht hun kinderen 's avonds binnen te houden en huisverboden uitvaardigt.

De burgemeester dient in de gaten te houden of pedofielen die weer op vrije voeten zijn, zich wel aan de voorwaarden voor de in vrijheid stelling houden. Volgens de nieuwe wet op de jeugdzorg moet de burgemeester straks ook gaan beslissen welke organisatie moet zorgen voor de opvang van verwaarloosde kinderen en ga zo maar door. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want het bedreigen van burgemeesters is zo langzamerhand schering en inslag geworden in Nederland.

Ook de burgemeesters van Maasdriel en Zaltbommel ontkomen niet aan die taken. Zij kunnen nu namelijk ook gerichter in gaan grijpen bij gevallen van woonoverlast waarbij zij zich echter, volgens traditioneel Nederlands gebruik, aan verschillende regels dienen te houden. De nieuwe aanpak geldt bij overlast van bijvoorbeeld een hond die continue blaft, een buurvrouw die haar portiek niet schoonhoudt of buren die laat in de nacht met keiharde muziek uit hun dak gaan. De burgemeester kan van de overlastgever eisen dat die binnen een bepaalde tijd zorgt dat de overlast ophoudt, met dreiging van een boete of huisverbod als dat niet gebeurt. De sympathieke burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel verzuchtte onlangs in de pers: "Er vindt een verschuiving plaats van strafrecht naar bestuursrecht. Taken die eerst bij het openbaar ministerie lagen, komen nu op mijn bordje. Ben ik nu burgervader of meer een soort sheriff?" Tja burgemeester, misschien past die cowboyhoed u wel hartstikke goed. Wie de Maasdrielse politiek in bedwang kan houden, zoals u dat doet, is als sheriff absoluut tot meer in staat.

Meer berichten