On-kruid: Maagdenpalm

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. Dit keer over maagdenpalm.

Wat een merkwaardige naam voor een plant, vindt u ook niet? Waarschijnlijk is de naam voortgekomen uit het bijgeloof dat bruiden/maagden tijdens het trouwritueel slingers moesten dragen, gemaakt van de maagdenpalm. Men dacht in de oud Keltische tijd dat de bruid dan wat makkelijker met de huwelijkse staat zou kunnen omgaan en veel kinderen zou voortbrengen. Mogelijk zag men dat de plant, die later 'maagdenpalm' werd genoemd, altijd 'groen' is.

Voor mij is het de ideale bodembedekker. Omdat hij de 'maagdelijke' grond in mijn tuin al snel met zijn groene bladeren bedekt. Een leuke bijkomstigheid is ook de vroege bloei in het voorjaar. De blauwe/paarsachtige bloemen vallen dan meteen op. Als je goed kijkt, krijg je het idee dat de bloemen gaan ronddraaien, vanwege de vorm van de bloemblaadjes.

Ter behandeling van bloedende aambeien en wratten werd onder andere van de maagdenpalm een zalf gemaakt. Maagdenpalm bezit namelijk bloedstelpende eigenschappen, om die reden werd hij vroeger ook wel inwendig gebruikt. Maar omdat een aantal deskundige vinden dat de plant, vanwege de hoge hoeveelheid alkaloïden (toxische stof) niet veilig genoeg is voor inwendig gebruik, staat hij op de lijst van verboden medicinale planten. De paarse bloemen kunnen wel gegeten worden. Ik versier er mijn yoghurt mee. En de pudding als ik eters krijg, een feestelijk toetje.

Meer berichten