Negen vrouwen uit negen verschillende landen heten de bezoekers van de Vrouwendag welkom. Ze doen dat in hun eigen moedertaal.
Negen vrouwen uit negen verschillende landen heten de bezoekers van de Vrouwendag welkom. Ze doen dat in hun eigen moedertaal. (Foto: Collectie LB)

Heldinnen van ver en dichtbij

De vrouwen die vrijdag Internationale Vrouwendag vierden in De Poorterij, hebben allemaal hun eigen heldin: een vrouw die zij bewonderen of die hen inspireert. En of dat nou een bloedverwant of een internationaal icoon is, ook deze dag blijkt weer dat vrouwen op allerlei manieren veel voor elkaar kunnen betekenen.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Het is druk in De Poorterij. Voor de 25e keer organiseert de werkgroep 8 maart van Stichting Kompas de Internationale Vrouwendag, dit keer met het thema 'heldinnen'. Zo'n 150 vrouwen, afkomstig uit alle windstreken, zijn afgekomen op het middagprogramma.

In de theaterzaal worden ze welkom geheten door vrouwen uit Nederland, Iran, Marokko, Afghanistan, Indonesië, Burundi, Spanje, Turkije, Somalië en Syrië. Hoewel de meeste toehoorders de meertalige welkomstwoorden niet kunnen vertalen, begrijpen ze de boodschap.

Voorbeeldfunctie
In de paneldiscussie die volgt, blijkt hoe belangrijk vrouwen voor elkaar kunnen zijn. Ze zetten elkaar aan het denken, hebben een voorbeeldfunctie en bieden elkaar onvoorwaardelijke steun. "Durf te dromen, grijp je kans, met kleine stapjes kom je ook vooruit, vraag je omgeving om hulp en blijf vooral ook lachen", is het advies. De vrouwen krijgen vervolgens ruim de gelegenheid om te netwerken, workshops te volgen en samen te eten.

Gevraagd naar hun heldinnen, worden iconen als Florence Nightingale, Miep Diekman, Marilyn Monroe en Els Borst genoemd. Maar opvallend vaak blijkt het om vrouwen uit de directe omgeving te gaan: een stoere oma die vroeger als eerste vrouw in het dorp een broek droeg, een zelfverzekerde dochter die in deze tijd voor een baan in het leger durft te kiezen, een moeder die ondanks haar hoge leeftijd lotgenoten met borstkanker steunt of een dierbare vriendin die leert dat je jezelf mag zijn.

"De vrouwen die ik bewonder, zijn gewone mensen, die gewone dingen doen", aldus Brenda. De Keniaanse promoot op het ondernemersplein in de foyer haar Stichting Chance of Education. Deze stichting maakt het mogelijk dat meiden in Kenia ook tijdens de menstruatie onderwijs kunnen blijven volgen. Ongetwijfeld zal Brenda op haar beurt voor deze meiden een voorbeeld zijn. Hetzelfde geldt voor Khanrishiyeia. De Azerbeidjaanse profwielrenster traint op dit moment in Nederland. Grote kans dat zij straks een inspiratiebron is voor haar sportieve vrouwelijke landgenoten.

Eigen verhaal
De vier energieke leden van de theatergroep Women in Love laten in hun afsluitende act zien hoe moeilijk het is om jezelf te zijn. Maar het zijn dus vooral ook de vrouwen die niet op de bühne staan, die anderen tot voorbeeld zijn. De Poorterij is er deze middag mee gevuld: krachtige, ondernemende vrouwen die elkaar stimuleren, steunen en inspireren. Ieder met eigen dromen, een eigen verhaal en een eigen heldin.

Meer berichten