v.l.n.r.: Ellen Satter, Sanne van Heel, Famke van Wijgerden, Anne Carine Uithoven, Leonie van Tuijl, Dion van Loon, Claudia van Heel,Lieke Splinter. Zittend: Christel van Tiel, Truus Brands en Dominique van der Stelt.
v.l.n.r.: Ellen Satter, Sanne van Heel, Famke van Wijgerden, Anne Carine Uithoven, Leonie van Tuijl, Dion van Loon, Claudia van Heel,Lieke Splinter. Zittend: Christel van Tiel, Truus Brands en Dominique van der Stelt.

De opmars van het vrouwenwielrennen

De activiteitenkalender van de wielertourclub in Brakel staat bomvol. Na weer een succesvolle editie van de Neswaarden Cross staat op 13 april de Omloop van het Munnikenland op de agenda. Inclusief vrouwenwielrennen, zo staat expliciet op de website vermeld. En dat mag ook! Vorig jaar stond het maximaal aantal rensters al aan de start: honderd vrouwen. Dat wil de organisatie evenaren.

door Jetty Duister

Gameren - Leonie van Tuijl is in het dagelijks leven teamcoördinator verkoop binnendienst. In de commissie voor de omloop draagt zij zorg voor de PR en communicatie. "Dat sluit inderdaad een beetje aan op mijn werk. Ellen Satter is dag-coördinator en aanspreekpunt voor de KNWU. Joop Kosters heeft de taak op zich genomen om de vele vrijwilligers te informeren en instrueren. André van Tilborg bemoeit zich met de inschrijvingen."

Basislicentie is voldoende
Hoewel WTC Maas Waal al 41 jaar oud is, maakt de vrouwenafdeling nog niet zo land deel uit van de vereniging. Steeds vaker pakken dames de wielrenfiets. Top renster Marianne Vos uit Babyloniënbroek is al jaren de kartrekker van het vrouwenwielrennen. Of de groei op haar conto te schrijven is, is niet duidelijk. Feit is wel dat niet alleen in de mondiale topsport de rensters meer aanzien krijgen, maar ook binnen organisaties van grote en kleine wielerevenementen. "Vrouwenwielrennen.nl is een landelijke organisatie voor fanatieke wielrenster op amateurniveau. Zij hebben een wedstrijdprogramma met zes tot acht wedstrijden per jaar waar iedereen aan mee kan doen. De enige voorwaarde is een basislicentie van de KNWU. Er zijn verschillende groepen die trainingsritjes organiseren en informatie geven over het fietsen. Noem het een soort afdeling. Maas Waal is er ook eentje. Wij hebben een leuke groep vrouwen uit de regio. Maar Suzanne Mulder vindt het geen probleem om uit Den Haag te komen om een rondje te fietsen. De link met schaatsvereniging De IJsvrienden uit Wijk en Aalburg is groot. Veel schaatsers fietsen ook. Dat kan op het afgesloten parcours in Brakel. Om dat op de openbare weg te doen is veel leuker. Sinds vorig jaar staat onze Omloop van het Munnikenland op de wedstrijdkalender." Iets waar de vereniging best trots op kan zijn. Dat er behoefte aan was, bleek in editie één uit het aantal inschrijvingen; honderd, het maximale aantal dat volgens de veiligheidsregels mee kan rijden.

Draaiboek aanpassen
Jaren geleden was de Omloop snel geregeld. Volgens Van Tuijl had Kosters het hele draaiboek in zijn hoofd zitten en deed bijna alles in z'n eentje. "Nu kan dat echt niet meer. Er komt steeds meer bij kijken qua veiligheidseisen en andere regels van de wielerbond. Toen er een vrouwenkoers bij kwam moest er veel aangepast worden. De dames kunnen inschrijven in de A- of B-categorie. Daar zit een stuk niveauverschil in. In categorie B zou je blanco kunnen instappen. De A-dames rijden echt harder en hebben meer ervaring. Het is overigens wel zo dat de B-winnaars verplicht door moeten stromen naar de A. Het rijden in een groep is anders dan in je eentje fietsen. Vallen kan altijd, maar met een 'bibberend stuurke' in het peloton rijden is niet lekker. Het is goed dat geleerd te hebben voor je aan wedstrijden meedoet. Tijdens de Omloop van het Munnikenland is de permanence in ons clubgebouw. Daar hebben we alles bij de hand."

Inschrijven kan via de website van WTC Maas Waal. Voor de kosten hoeft geen enkele vrouw het te laten: 5 euro bij voorinschrijving en 15 euro op de dag zelf. Gezien het succes van vorig jaar lijkt dat laatste onverstandig. Van Tuijl geeft al aan: vol is vol. "Als organisatoren zijn wij enthousiast. Van de wielerbaan af, de weg op. De mannen hebben, veel meer dan de vrouwen, gelegenheid om in dit verband te fietsen. Het is ons gelukt om opgenomen te worden in een landelijk wedstrijdprogramma. Dat is overigens geen garantie voor 2020. We moeten onze wedstrijd ieder jaar opnieuw aanmelden bij Vrouwenwielrennen.nl. Dat wij bij onze eigen club aan de start kunnen staan, is wel heel mooi." De route van de dames voert hen over de dijken en door het Munnikenland. In zes rondjes moeten de dames 42 kilometer afleggen. Voor wie niet gewend is aan de wind in het polderland zal gebogen over het stuur gewoon door moeten trappen. Een klein voordeel voor de thuisploeg!

Leuker dan schaatsen?
Aanvang van de vrouwenkoers is 11.30 uur. Van Tuijl verwacht dat de deelneemsters overal vandaan komen. En blijven plakken na de wedstrijd. "Direct na de wedstrijd vindt de prijsuitreiking plaats. Even bijpraten en wat drinken kan altijd. Als thuisrijders blijven wij zeker, omdat we in de middag vrijwilligerstaken hebben. Onze groep bestaat uit een tiental dames. Het is gezond om te sporten, het heeft iets sociaals én het houdt je jong. Kijk maar naar onze teamfoto van 2017: niks veranderd! Of ik wil winnen? Als iemand wegrijdt dan doe ik mee. Je rijdt individueel, maar zeker als team willen wij altijd winnen. Ik ben schaatser en het wielrennen en mountainbiken in de Drunense Duinen doe ik er naast. Natuurijs lijkt een stille hoop. Misschien vind ik op de fiets zitten inmiddels leuker dan mijn schaatsen onderbinden." Als de klok verzet wordt, begint het wielerseizoen voor de vrouwen van WTC Maas Waal. De eerste wedstrijd is hun thuiswedstrijd op 13 april. Nu nog in de ochtend, maar wie weet bij succes de volgende keer in het middagprogramma. Wat zijn de doelen voor 2019? "Vorig jaar eindigde onze ploeg als derde. Daar gaan we minimaal voor. Wat ook leuk zou zijn? Dat er mede door de omloop nieuwe talenten en rensters aansluiten bij onze groep."

www.wtcmaaswaal.nl

Meer berichten