Links: Janine Kooijman, rechts: Ozrenka Knezevic. Beide ondernemende en krachtige vrouwen.
Links: Janine Kooijman, rechts: Ozrenka Knezevic. Beide ondernemende en krachtige vrouwen. (Foto: Marielle Pelle)

Internationale Vrouwendag

Opvallend of juist onzichtbaar, op de voorgrond of juist bescheiden, we kennen ze allemaal. Want in elke stad of dorp zijn er vrouwen te vinden die krachtig en ondernemend zijn. We ontmoeten twee bijzondere vrouwen, die beide de kernwaarden 'ondernemend' en 'krachtig' bezitten, de kernwoorden voor het thema van internationale Vrouwendag. Op 8 maart wordt deze dag in de Bommelerwaard gevierd in De Poorterij.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - In Zaltbommel ontmoet ik de 54-jarige Ozrenka Knezevic. Een bescheiden vrouw die heel veel kracht en liefde uitstraalt en op een bijzondere manier weet over te brengen hoe je pijn om kunt zetten in kracht. Eenvoud en bescheidenheid siert Knezevic als ik haar ontmoet in haar praktijk voor psychodynamische therapie in Zaltbommel. Ze spreekt al snel uit dat ze zichzelf niet ziet als ondernemend en krachtig.

"Ik wil me niet onderscheiden van anderen. We zijn allemaal krachtig, ieder op zijn eigen manier." Doorsprekend over Internationale vrouwendag zegt Knezevic: "Ik denk dat we absoluut nog leven in een wereld waarin het belang van gelijkwaardigheid onderschat wordt, maar laten we ook blijven zien dat vrouwen mannen nodig hebben en andersom. We mogen beiden in onze kracht staan en als we die balans vinden, dan kunnen we ook die verbinding met elkaar aangaan."

De tongval van Knezevic verraadt dat Zaltbommel niet haar geboortegrond was. Vol bewogenheid, maar met pijn die omgezet is naar kracht, vertelt Knezevic hoe ze opgroeide in het voormalig Joegoslavië. Vierentwintig jaar geleden verliet ze, samen met haar toen 8-jarige dochtertje, een door oorlog en geweld verscheurd land. Eenmaal in Nederland volgde een asielprocedure. Een periode van onzekerheid, want hoe begin je opnieuw in een land waar je niemand kent, terwijl je rouwt om verloren én achtergebleven familie? Knezevics ogen vullen zich met tranen als ze nu terug kijkt op deze periode. "Soms hoor ik een moeder aan haar kind vragen: "Wat wil jij?"" Knezevic staart naar buiten, kijkt me dan geëmotioneerd aan en zegt: "Die vraag heb ik destijds nooit aan mijn dochter kunnen stellen." Nadat ze gesetteld was in Zaltbommel besloot Knezevic om te gaan studeren. "In mijn eigen proces ontdekte ik hoeveel kracht wij in ons hebben en daarom wilde ik studeren, hopende dat ik anderen in hun proces kon helpen."

Knezevic wil niet dat het artikel over haar gaat. Ze vindt het belangrijker dat vrouwen, maar ook mannen, want iedereen is het waard, ontdekken dat ze hun levenservaringen en pijn om kunnen zetten naar kracht: "Je levenservaringen zijn je schatkist." Knezevic vertelt dat het mooi is dat we mogen leren om ons naar ons ongemak toe te bewegen, want dan kom je dicht bij jezelf en dat maakt je krachtig. "Dan zijn onze levenservaringen geen ballast maar een schatkast, die schittert en jou maakt tot de mooie vrouw die je bent, dankzij alle uitdagingen en levenslessen. Knezevic kijkt me aan en zegt: "Ik voel me zo rijk. De weg die achter mij ligt was misschien niet de makkelijkste..." Ze wordt even stil en zegt dan: "Maar het leven heeft me zoveel gebracht, en ik hoop iets daarvan mee te kunnen geven aan anderen."

In Brakel ontmoet ik de 39-jarige Janine Kooijman - Van de Wetering bij haar makelaarskantoor. Een kantoor waar de kleur roze de ruimte vult en wel duidelijk maakt dat deze bedrijfskleur staat voor een onderneming die door een vrouw wordt gerund. Kooijman kijkt me verbaasd aan als ik haar vraag of zij zichzelf kan omschrijven met de kernwaarden 'ondernemend' en 'krachtig'. "Zo zie ik mezelf niet. Ik doe gewoon wat ik leuk vind en daar geniet ik elke dag van!" Ze vraagt dan lachend: "Is dat ondernemend?"

Kooijman kwam 18 jaar geleden, na enkele jaren in het bankwezen gewerkt te hebben, bij haar vader in de onderneming werken. Als ze terugkijkt op deze periode zegt ze: "Achttien jaar geleden waren er hier in de regio maar twee vrouwelijke makelaars en daar was ik er één van. De laatste jaren hebben we dat zien veranderen Ook in mijn omgeving zie ik steeds meer vrouwen die gaan werken." Een duidelijk voorbeeld dat de positie van vrouwen veranderd. Kooijman vertelt dat ze nooit het gevoel heeft gehad dat ze tegen de mannen op moest in haar vakgebied. Ze lacht en zegt: "Laten we eerlijk zijn, de aankoop van een huis wordt toch bijna altijd bepaald door het gevoel van de vrouw. Dus hoe makkelijk is het dat de makelaar dan ook een vrouw is!"

In 2017 nam Kooijman de onderneming van haar vader over en staat ze zelf aan het roer. Daarnaast is ze actief in verschillende verenigingen in het dorp en als overblijfouder op de school van haar twee dochters. Kordaat en open vertelt Kooijman dat er meer is dan werk en dat er ook andere verantwoordelijkheden zijn. Al vertelt ze eerlijk dat het een lange zoektocht is geweest om de balans te vinden tussen moeder zijn, haar gezin en een eigen onderneming. "Ik heb echt moeten leren om werk los te laten. Het algemene beeld is dat de vrouw ook het huishouden runt, én", zegt Kooijman terwijl ze haar woorden met volume kracht bij zet en me scherp aankijkt: "Ik voel me ook verantwoordelijk voor de zorg van mijn kinderen. Wat is het mooi om te ontdekken dat die kracht ook dicht bij het hart van een vrouw ligt!"

Meer berichten