Hobby's

door Louis van der Sangen

Het was vrijdagmiddag. Of ik mee wilde naar de knotsgekkekaartendagen in de Brabanthallen. Dé hobbybeurs in Den Bosch. Mannen mogen gratis mee als hij onder begeleiding van een entree betalende vrouw meeging. Uhhh.... Ik hoorde 'gratis', dus dat gaf de doorslag. Nou vooruit dan. Voor mij was het al heel wat jaren geleden dat ik tijdens lesuitval op de LEAO met een stel andere doerakken op het terrein van de Brabanthallen had rond gebaggerd. Het was toen tijdens de veemarkt echt baggeren, door de koeienstront. Ik herinner me nog een losgebroken os, die op een paar meter afstand voorbij rende. Wat zijn die beesten groot!

Afijn, in hal vijf was het te doen. De met rood en wit bezeilde kramen stonden netjes in rijen hun waar aan te prijzen. De knutseldames en een enkele knutselmeneer stonden te helpen, te adviseren en vooral hun verkooppraatjes te houden. Big business! Bij bijna elke kraam stonden knutselvrouwen te graaien. Inderdaad, vrouwen! Echt hoor, als ik dan zo'n zeldzame man bij een kraam zag staan dan was het óf de verkoper óf eentje zoals ik, die de jassen en de tassen bij zich hield. En dan het hele gebeuren op een gepaste afstand een beetje in de gaten hield. Wat mij opviel was dat het niet druk klonk. Ik bedoel het niet verkeerd, maar ik maak wel eens mee dat er een paar dames aan de koffie en of thee zitten en dat ik spijt heb dat ik geen oordopjes heb. Maar staan er een stuk of twintig voor een kraam dan is het in verhouding gewoon stil. Maar goed, tijdens het observeren was ik al begonnen met notities te maken op mijn mobiel. De column voor deze week was in de maak.

En toen werd ik aangesproken door een knutseldame. Of ik mee wilde doen met een workshop. Op een zo vriendelijk mogelijke manier heb ik deze uitnodiging afgeslagen. In plaats daarvan ben ik in gesprek gegaan met deze dame. Het was wel druk, maar het werd wel minder vertelde ze. Ook deze branche heeft veel last van het online winkelen. En de jeugd knutselt veel minder. Ik vind het prima als iemand haar creativiteit loslaat op het knutselen van wat dan ook. En ik zie vaak echt mooie kunststukjes voorbij komen, maar ik ga niet knutselen. Ik ken een waar gebeurd verhaal van iemand die bij de buurvrouw onder haar toeziend oog een paar theezakjes mocht mee knippen. Inmiddels staat er voor klein kapitaal in kunststof kratten en kasten allerlei materialen in de woonkamer, op zolder en in de logeerkamer.

Een groot gedeelte van hal vijf was bezet door de horeca. Een onmisbaar onderdeel bij zo'n beurs natuurlijk. En dat wisten ze bij de horeca ook. Het zijn nog net geen woekerprijzen, maar volgens mij was het in dit gedeelte van de hal waar de kassa echt rinkelde. Omdat ik toch gratis toegang had, konden die prijzen de pret niet drukken. De koffie was gelukkig gloeiend, dus kon ik wat langer blijven zitten, terwijl de betalende helft nog even alleen kon gaan rondsnuffelen. En bij de laatste kraam werd er nog geslaagd voor een knutselding tegen de laagste prijs. En toen naar huis.

Ik was vijftig euro lichter en een column rijker.

Meer berichten