Van links naar rechts: Dennis Heymenberg, Jelle van der Schans en Kjeld van Loon. De drie heren zijn lid van de kersverse carnavalsvereniging 'Diep Gezonken'.
Van links naar rechts: Dennis Heymenberg, Jelle van der Schans en Kjeld van Loon. De drie heren zijn lid van de kersverse carnavalsvereniging 'Diep Gezonken'. (Foto: )

Eerste optocht voor 'Diep Gezonken'

Met carnaval voor de deur maakt carnavalsminnend Ammerzoden zich op voor de optocht. Niet alleen de oude rotten in het vak bouwen een carnavalswagen of doen mee met een loopgroep, ook de jeugd gaat steeds meer deelnemen aan de optocht, die een trekpleister is in de Bommelerwaard.

door Mieke Boelen

Ammerzoden - Zo ook carnavalsvereniging 'Diep Gezonken', een vereniging die kortgeleden is opgericht. Deze zondag wordt de laatste hand gelegd aan het piratenschip met het opschrift 'Deze boot is nog niet verdreven. Wij houden de optocht in leven'. Het is spannend, want voor de eerste keer gaat de kersverse club op carnavalszondag 'varen' in de optocht. "We hebben een vaste vriendengroep van twaalf vrienden van zestien en zeventien jaar", vertelt Dennis Heymenberg, die het carnavalsvieren met de paplepel kreeg ingegeven. "Mijn vader is bijna elf jaar bij de raad van XI en mijn oma trouwt dit jaar op de boerenbruiloft."

Net zo enthousiast is Jelle van der Schans: "Ik heb in de carnavals jeugdraad gezeten." Kjeld van Loon knikt bevestigend. Door deelname aan de kinderoptocht van jongs af aan, kennen ze alle drie immers de kneepjes van het vak. "We zijn eind november begonnen. We hebben eerst de naam bedacht en zijn toen het idee verder uit gaan voeren." Het resultaat mag er zijn.

Trots

Zichtbaar trots zijn de vrienden op de boot met heuse blauwe golven. "Het is zeven meter en vijfentwintig centimeter lang, vier meter hoog en met de mast, die er schuin op komt te staan, is het nog iets hoger. Over details gaan we nog overleggen en ook hoe we het af gaan werken en met wat voor decoraties." Absolute blikvanger op het bouwwerk is het toepasselijke logo, waarop scheepstouw, anker én glaasje bier staan afgebeeld.

CV Diep Gezonken is blij met de hal aan de Onderwaard, vlakbij de koeien, waar ze mogen bouwen. "Marie, die hier woont, is heel creatief en zij geeft ons af en toe advies. He is hier zó gezellig. In plaats van chillen met de groep is het fijn dat je met z'n allen op deze manier actief bezig bent. Nu hebben we met de vriendengroep onderling plezier, maar straks ook in de optocht om het publiek te vermaken. We gaan nog bespreken wat we in piratenjasje, hoed en met zwaard uit gaan beelden en welk acts we op gaan voeren."

De vrienden hebben er zichtbaar zin in om zich in vol ornaat op drie maart te storten in het feestgedruis. "En weet je wat zo mooi is? De kalverklasse, de jongste deelnemers aan de optocht, mogen voortaan voorop in de optocht meedoen."

Meer berichten