Foto: Foto:

Weer een windpark!

Eind vorig jaar publiceerde ik een artikel in het historisch blad Drielse Vertellingen. Het verhaalde over een oude burcht uit de middeleeuwen die in het buitengebied tussen Velddriel en Kerkdriel heeft gestaan. Hertog Jan van Brabant, die van het bier, heeft de burcht waarschijnlijk gebouwd. Eeuwenlang was een heuvel in het landschap het enige overblijfsel van de burcht en de inwoners van de omliggende dorpen beweerden dat het er spookte. Er zouden 's-nachts 'witte wieven' rondhangen hetgeen velen angst inboezemde. De heuvel is in 1982 afgegraven en van witte wieven is geen spoor gevonden. Het buitengebied van Kerkdriel, Velddriel en Hoenzadriel wordt echter opnieuw bedreigd en dit maal door een moderne versie van de witte wieven. Wie vanuit Kerkdriel over de Hoenzadrielsedijk voorbij Hoenzadriel rijdt wordt getrakteerd op een prachtig stukje Bommelerwaard dat door de gemeente Maasdriel en de provincie Gelderland in het verleden met zijden handschoenen behandeld is. Hier is in de laatste eeuw weinig tot niets veranderd hetgeen een verademing is. Aan de overkant van de Maas is Den Bosch opgerukt tot aan de rivieroever maar aan de Gelderse kant is het rustig en mooi.

Stalen spoken

Nog wel want de moderne tijd wil hard ingrijpen in de vorm van de bouw van drie grote windturbines die daar het breekbare landschapsbeeld gaan verpesten in de vorm van een serieuze horizonvervuiling. Het zogenaamde "Windpark Lage Rooijen" is ontsproten aan het brein van de mensen achter Coöperatie Bommelerwaar, een groepje Bommelerwaarders die beweren dat zij alle ruim vijftigduizend inwoners van de Bommelerwaard vertegenwoordigen. Zij zijn mede gegrepen door de klimaatgekte die overal subsidieslurpende en afgrijselijk ogende vogelsvernietigende windturbines wil plaatsen. Dit terwijl de groep op haar website beweert dat de Bommelerwaard een "prachtig gebied" is met "meer dan 1000 jaar historie". Met die laatste twee beweringen ben ik het van harte eens. Daarom, blijf van dat prachtige gebied af Bommelerwaard en ga uw groene hobby's elders uitoefenen waar het landschap al beschadigd is of een stootje kan hebben. Of ga de immer aanwezige energie van de rivieren omzetten in elektriciteit, dat is ook bij u om de hoek. Waarom laat u het toch al fragiele landschap van de waard niet met rust en betrekt u uw stroom niet van windenergiebronnen die elders ontstaan op minder gevoelige plekken. En beweer vooral niet op uw website dat u alle inwoners van de Bommelerwaard vertegenwoordigt. Uw coöperatie heeft immers maar honderd leden die net als het bestuur wind in het hoofd hebben en ons mooie landschap daar aan op willen offeren.

De gemeente Maasdriel is zo goed als zeker tegen de plannen maar kan door de provincie Gelderland in bestuurlijke zin gepasseerd worden zoals in Zaltbommel is gebeurd, een monster van een wet. Het wordt tijd dat de burgers in het te treffen gebied opstaan tegen zulke afbraakplannen en aangeven dat er geen draagvlak voor is. Misschien wordt het dan zo vredig in het buitengebied dat de witte wieven weer terug komen en dan niet in de vorm van stalen spoken.

Meer berichten