Foto: Foto:

Toneelspelen alom

De afgelopen weken stonden vooral in het teken van toneelspelen. Al sinds een jaartje of 11 staat dat elk jaar in de agenda. Na de zomervakantie beginnen met repeteren en ergens in het volgende voorjaar op de planken. Dat is het in een notendop. Dat het wat meer voeten in de aarde heeft zult u vast begrijpen. Onze toneelgroep is een klein clubje met grote ambities, dus is er altijd een hoop werk te verzetten. Altijd met hetzelfde doel voor ogen, het publiek een avond ontspannen en lachen bieden. Telkens lukt dat weer, dat is wel een prettige constatering, dan is de inspanning ook niet voor niets geweest hè.

Wat wel bijzonder is om te constateren is dat elke voorstelling weer anders is. In principe spelen we het ingestudeerde stuk elk jaar drie keer. We trappen af met twee voorstellingen in Rossum en verhuizen de hele handel, decor, rekwisieten en licht en geluid, dan naar Heerewaarden om daar nog een avond op de planken te staan. Drie voorstellingen voor drie verschillende soorten publiek lijkt het wel. De voorstelling is natuurlijk elke keer hetzelfde, met uitzondering van een vergeten regeltje tekst hier en daar, maar het publiek reageert elke keer weer anders. Waar in Rossum de zaal plat ligt om de enen grap of handeling, wordt daar in Heerewaarden weer niet om gelachen. En waar Heerewaarden de grap wel door heeft, wordt die in Rossum niet begrepen bijvoorbeeld. Verschil in mensen? Verschil in humor? Je zou het haast niet verwachten in twee dorpen die zo dicht bij elkaar liggen, maar toch lijkt het zo te zijn. Voor ons als toneelspelers mooi om mee te maken, waar je de ene keer een lachsalvo ontvangt op de zin die je zegt, krijg je de volgende keer een flauw lachje van een handjevol mensen. Dat maakt het toneelspelen leuk, want elke voorstelling wordt zo een uitdaging. Dat houdt de spelers scherp, omdat ze dus niet er vanuit kunnen gaan dat de voorstelling voorspelbaar zal verlopen.

Drie voorstellingen hebben we weer achter de rug, het decor ligt weer in de opslag, de kleding weer gewassen en gestreken in de kast en alle rekwisieten weer opgeborgen. Tijd om even rust te pakken, even wat maandagavonden niet te repeteren. Aan de regisseuse weer de eer om een nieuw stuk uit te gaan zoeken, voor het volgende seizoen. Een stuk wat weer past bij de toneelspelers die mee willen doen, wat decortechnisch gezien haalbaar is, maar wat vooral past bij de doelstelling, een avondje lachen, gieren, brullen. Gaat vast weer lukken!

Na de toneelbeslommeringen is het weer tijd om de focus helemaal op carnaval te leggen. Dat wordt weer een dolle boel in het dorpshuis, waar het Rossumse carnaval gevierd wordt. Met de komst van een hele club nieuwe enthousiastelingen is vorig jaar het Rossumse carnaval, zeer succesvol, nieuw leven in geblazen. Hopelijk wordt die goede lijn dit jaar doorgezet, want er is niks mooiers dan ervoor zorgen dat feestvierende mensen het naar hun zin hebben. Ondertussen vier ik zelf dan ook carnaval, al is het dan aan de andere kant van de bar. Carnaval is natuurlijk ook een soort toneelstuk en dan ben ik voor een keer toeschouwer.

Meer berichten