On-kruid: Krokussen

In deze nieuwe rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

De krokussen hebben, dankzij de warme februarizon, al vroeg de lente in hun bol. Ze verdringen elkaar zelfs, om maar zoveel mogelijk van de zon te kunnen profiteren. De uitbundige bloei van de krokus valt samen met de krokusvakantie. Als u dan ook nog weet dat krokus 'blijdschap' betekent, dan kan de krokusvakantie niet meer stuk.

Mocht het een nachtje wat kouder worden, dan is dat geen enkel probleem voor de krokus. Dat komt omdat de wilde krokus van oorsprong groeit in de bergen rondom de Middellandse zee. De wilde oer krokus is paars en geel, maar inmiddels te verkrijgen in diverse kleuren.

Opmerkelijk is dat je de krokus in je tuin bijna niet ruikt. Maar als je ze binnen zet, ruiken ze heerlijk. Dat komt omdat het binnen warmer is en dan laten ze hun geur vrij.

Krokussen zijn giftig, ook voor de dieren. Uiteraard vallen daar onze huisdieren ook onder. Meestal blijven ze er wel van af, alhoewel mijn kat wel eens een hapje van de krokus heeft genomen. Gelukkig is het bij dat ene hapje gebleven, zonder verdere gevolgen.

Er is een uitzondering. Dat is de niet-giftige saffraan krokus (Crocus sativus). Die kent u vast wel als de dure smaakmaker in de keuken. Dat komt omdat de saffraan maar drie oogstbare meeldraden heeft. U begrijpt wel dat er heel wat bloemen nodig zijn voor 1 gram saffraan. Daardoor behoort saffraan tot één van de duurste specerijen.

Meer berichten