De tien dames van CV Blaost um mar op uit Alem hebben veel plezier bij het bouwen van hun carnavalswagen.
De tien dames van CV Blaost um mar op uit Alem hebben veel plezier bij het bouwen van hun carnavalswagen. (Foto: Hanneke Roos)

Al elf jaar komt er geen man aan te pas!

CV 'Blaost um mar op' uit Alem legde afgelopen zaterdag de laatste hand aan hun carnavalsloopwagen van tien vriendinnen. Het Carillon ging langs bij de tien vriendinnen.

door Hanneke Roos

Alem - "In 2007 stonden we aan de kant en bekeken de optocht in Alem. We besloten toen dat we ook een keer wilden meedoen. Zo kwam het dat we in 2008 voor het eerst meededen", vertelt Lian van Boxtel. "We moesten natuurlijk een naam bedenken en omdat we balletpakjes over opblaaspoppen hadden gemaakt, kwamen we op de naam: Blaost um mar op. Want wat maakt die naam uit, het was maar voor een jaar", lacht Willemien van Dijk. "Maar we kregen de smaak te pakken en nu doen we voor de elfde keer mee!"

Alles zelf doen
In de schuur bij Van Boxtel wordt getimmerd, geschilderd, geschaafd en er komen nieuwe ideeën boven borrelen. Zullen we een bellenblaas machine toevoegen? Zullen we het zo bevestigen? Hoe maken we het stormvast? Het is overduidelijk dat iedereen hier met veel plezier aan het werk is. Soms wordt er druk gediscussieerd, dan is het weer muisstil en is men geconcentreerd aan het werk. Alles doen de dames zelf. "Er komt geen man aan te pas", vertelt Van Boxtel. De lol die ze hebben tijdens het bouwproces heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat ze steeds hechter geworden zijn. "We ondernemen ook buiten carnaval steeds vaker iets met elkaar en ook regelmatig met de mannen erbij."

Klein dorp
"Dit is een klein dorp. De inwoners hebben een hechte band en carnaval is één van de activiteiten waar bijna iedereen aan deelneemt. Het mooie van Alem is dat als er iets te doen is, je altijd wel iemand kent die er nauw bij betrokken is. Dus je helpt elkaar, of het nu om het soepenfestival gaat of om de fanfare."

Talent
Vanaf begin januari wordt er gebouwd aan een thema wat inhaakt op iets of een gebeurtenis in Alem. Vergrijzing, de Slipjacht, (dat werd slipjesjacht), de glasvezel die er niet is, en ga zo maar door. Van Boxtel is de timmervrouw en verder doet iedereen waar zij talent voor heeft. Er is voldoende creativiteit en er zijn altijd genoeg handen die het werk uit kunnen voeren. Iedereen waardeert de luxe van het bouwen in de werkplaats bij Van Boxtel.

"We doen alleen in Alem mee met de optocht. We verzamelen bij Rian en ontbijten daar met worstenbroodjes voordat de optocht begint. Onze basis is een duwkar, daaromheen is straattheater. De interactie met het publiek is erg leuk en we besteden dan ook veel tijd aan de aankleding en het schminken van ons zelf. Het geheel moet mooi zijn en kloppen, daar gaan we heel ver voor!"

Vorig jaar heeft TV Gelderland de dames een ochtend gefilmd in het kader van carnaval. "Deze film geeft de gezellige sfeer goed weer", vertelt Van Dijk. De dames zijn het hier helemaal mee eens en na een kop koffie gaat men weer vrolijk aan de slag om de wagen te perfectioneren.

Meer berichten