Op het moment suprême doet de pen het niet. Paula Koppelaar en Margriet van Lith spelen spontaan een scene uit 'Geld voor het oprapen' na.
Op het moment suprême doet de pen het niet. Paula Koppelaar en Margriet van Lith spelen spontaan een scene uit 'Geld voor het oprapen' na.

Geld voor het oprapen bij St. Genesius

Het is een vermakelijk stuk over strandjutters, ambtenaren en subsidies. Op 16, 22 en 23 februari speelt Toneelvereniging Sint Genesius uit Velddriel de komedie 'Geld voor het oprapen'. Locatie van de voorstellingen is Dorpshuis de Boxhof. Margriet van Lith neemt één van de rollen op zich. Paula Koppelaar legt zich toe op het grimeren van de acteurs. Beide vrouwen verheugen zich op de uitvoering. "Lekker een avond lachen."

door Loeki Bruinink

Velddriel - Ze kunnen natuurlijk niet teveel prijsgeven over de inhoud van 'Geld voor het oprapen'. Maar als Margriet van Lith en Paula Koppelaar vertellen over het blijspel van Erik Jansen, kunnen ze gegrinnik niet onderdrukken. Ze zien de scènes zo voor zich. En moeiteloos spelen ze er een na voor de foto. "Hier tekenen alstublieft", wijst Van Lith dwingend. Koppelaar probeert aan dat verzoek te voldoen, maar kijkt vertwijfeld naar haar pen. De vrouwen zijn duidelijk op elkaar ingespeeld. Geen wonder, want ze zijn al sinds 1981 aangesloten bij Toneelvereniging Sint Genesius in Velddriel. Ontelbare keren stonden ze met elkaar op de planken.

Achter coulissen
Toch blijft Koppelaar bij 'Geld voor het oprapen' achter de coulissen. Ze legt zich helemaal toe op het grimeren van de tien acteurs. Ze volgde daarvoor een grimeuropleiding en masterclasses. "Je moet ervoor zorgen dat je iemand in zijn rol versterkt. Vroeger smeerde men alles er dik bovenop, zodat de bezoekers achter in de zaal het ook zagen. Met de belichting van tegenwoordig is dat niet meer nodig. Ik houd van een natuurlijke uitstraling. Kleine veranderingen zijn al zichtbaar."

Het toneelgezelschap uit Velddriel, bestaande uit 22 mannen en vrouwen onder leiding van regisseur Rineke van Heel, legt zich vooral toe op blijspelen en kluchten. Dat vraagt wel wat van de acteurs. Want een goede timing is nodig om lachsalvo's te ontlokken aan het publiek. Dat zit wel snor bij Sint Genesius. Al vanaf 1955 vermaakt de amateurtoneelvereniging dorpsgenoten en bezoekers van buiten de Velddrielse grenzen met hun uitvoeringen. "Het is een hechte, gezellige club mensen. We hebben veel lol met elkaar."

Is het moeilijk om bij komedies zelf in de plooi te blijven op het toneel? Dat gaat meestal goed, volgens de twee vrouwen. Toch kan Koppelaar zich nog wel herinneren dat ze een keer in de lach schoot toen een collega opkwam in een absurde uitdossing. "Gelukkig had ik toen geen tekst meer en viel het doek!"

De kaartverkoop voor 'Geld voor het oprapen' loopt lekker. Velddriel heeft zin in een avond ontspanning. "En ook trouwe bezoekers van elders, familieleden en collega-toneelverenigingen uit de buurt komen natuurlijk kijken", weet Van Lith. "Kaartjes kopen hebben we eenvoudiger gemaakt. Dat kun je tegenwoordig ook via onze website doen. Dat scheelt je bovendien een euro." Het geld ligt duidelijk voor het oprapen bij Sint Genesius.

www.toneelvelddriel.nl

Meer berichten