Jaarlijks kletsen de tonpraters voor een bomvolle zaal in de Weesboom.
Jaarlijks kletsen de tonpraters voor een bomvolle zaal in de Weesboom.

Ammerzoden in de ban van de klets

Een niet meer weg te denken event in Ammerzoden is toch wel het Arckeldurps Ton Praot Gala. We zijn al weer toe aan de zevende editie en nog steeds trekken de kletsers een bomvolle zaal. Deze in beginsel Brabantse en Limburgse traditie vindt zeker in 't Malse Arckeldurp ook zijn waardering. Op 10 februari is het weer zover. Vele uiteenlopende typetjes hebben al in de ton gestaan in PC De Weesboom. Ook dit jaar weer een gemêleerd gezelschap met natuurlijk ook een vertrouwd gezicht, ondergetekende Robert van Dijk.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - In de editie van 2019 is er een kleine aanpassing in de line-up. Buiten vier tonpraters is er ook dit jaar een komische cabaretact in het programma opgenomen. Het Brabantse trio WAI verzorgt halverwege een hilarisch optreden met muziek en ongetwijfeld veel slappe klets.

Natuurlijk zijn er ook de traditionele tonpraters, dit jaar vier in getal. Het spits zal afgebeten worden door Ronnie Buiks uit Etten-Leur. Buiks heeft al een aantal titels gewonnen in zijn eigen regio en we hebben hem eens ooit in Ammerzoden mogen aanhoren in De Ster tijdens het Carnaval.

Als tweede bestijgt Jorlan Manders de ton. Deze, uit De Mortel afkomstige kletser, heeft een brok aan ervaring. Stond meerdere malen op de Keiebijters en heeft hier ook door zijn rappe en zeer overweldigende stemgeluid menig zaal plat gekregen.

Als derde kletser zal ikzelf, Robert van Dijk, weer in de ton plaats nemen. Vorig jaar moest ik afzeggen wegens gezondheidsproblemen, maar dit jaar ben ik zeker weer van de partij. In mijn creatie als soldaat uit het garnizoen van Napoleon, kom ik nog eens op hilarische wijze verslag doen van de veldtochten met het leger van de grote keizer. Uiteraard zijn wij destijds ook in Ammerzoden geweest.

Als hekkesluiter staat dit jaar Rob van Elst in onze ton (als hij past). Deze grote, eveneens Gelderse kletser (Groesbeek) heeft zelfs in het buitenland zijn sporen verdiend. Ook Van Elst mocht meerdere keren meedingen naar de zilveren Narrenkap tijdens het Keiebijters kletstoernooi.

Het Arckeldurps Ton Praot Gala is inmiddels niet meer weg te denken in de lijst van vele gala's in het zuiden. De kletsers reizen graag af naar het Ammerooise om een welwillend publiek te voorzien van de meest uiteenlopende typetjes. Voor degene die er nog nooit is geweest is het zeker een aanrader om eens langs te komen. Het is letterlijk en figuurlijk een middagje lachen, gieren, brullen.

Graag zou de organisatie plaatselijk talent een kans willen geven om ook eens in de ton te gaan staan. Uiteraard doe je dit niet zomaar. Maar ik, als ervaringsdeskundige, kan je vertellen dat je zeker in het begin alle credits krijgt en het zeker eens moet proberen.

Informatie
Het Arckeldurps Ton Praot Gala vindt plaats op 10 februari om 14.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boons Ammerzoden, Bas Bastiaans en Kapsalon Vincent Burg en kosten 6 euro, aan de deur 7,50 euro.

Meer berichten