Het Rock Solid team uit Tuil streed fanatiek mee in de Sirkelslag battle om de codes te kraken.
Het Rock Solid team uit Tuil streed fanatiek mee in de Sirkelslag battle om de codes te kraken. (Foto: Marielle Pelle)

Bommelerwaardse jeugd battlen mee in Sirkelslag

Sirkelslag is de grootste, spannendste en meest interactieve online wedstrijd voor jeugdgroepen in Nederland en België. Door ruim 650 teams wordt gespeeld. Ook vanuit de Bommelerwaard werd door verschillende teams meegestreden. De Toren ging bij verschillende teams langs om sfeer en spanning te proeven.

door Marielle Pelle

Regio - In Tuil zitten twee teams startklaar en tellen met spanning af tot dat het spel om klokslag 19.30 uur online gaat. Vanuit Leiden presenteert Klaas van Kruistum op een aanstekelijke, motiverende manier, en geheel in jongerentaal, het spel. Het thema van 2019 is het verhaal van Jozef. Jozef het bekende verhaal van zijn veelkleurige jas. In dat thema komt de eerste opdracht. In tien minuten moet het team een jas met stof en kleuren versieren. De meiden gaan hard aan de slag met knippen, plakken of men zet er snel wat spelden in. De jury let op samenwerking, creativiteit en of je elkaar complimenten geeft. Een jongen staat aan de zijlijn mee te kijken. Hij kijkt me aan, haalt zijn schouders op en zegt: "Dit is mijn talent niet hoor, laat mij maar voetballen!"

De tien minuten zijn zo om en dan moet men de jas showen op een catwalk. Ook daar let de kritische jury op hoe je de catwalk loopt. Vanaf de catwalk worden codes gegeven en na afloop hebben de jongeren vijf minuten de tijd om de code te kraken, Dat is een uitdaging! De spanning loopt op, maar het lukt de teams van Tuil om de code op tijd te kraken. Dan gaat er ineens gejuich op, want de tussenstand van de regionale battle wordt bekend. Het Tuilse Rock Solid team staat op de tweede plaats.

Ook in PKN gemeente Het Anker in Zaltbommel wordt door twee teams gespeeld. Achttien jongeren tussen de 12 en 16 jaar hebben zin om de strijd weer aan te gaan. Koos Pennings (15) doet fanatiek mee in de strijd. Hij vertelt dat ze aan het begin van de avond met elkaar gegeten hebben, toen zat de sfeer er al goed in. Koos is een ervaren Sirkelslag speler; hij speelt al verschillende jaren mee. "Het is altijd leuk, elk jaar zitten er weer opdrachten of spellen in die een geweldige uitdaging zijn!"

Ook Iza Kaasjager (14) heeft al eerder mee gespeeld. Ze hebben een team samengesteld met wat jongeren uit de kerk en ieder bracht weer wat vrienden mee. Zo ontstond een mooi team en de spirit zit er in om de eer vanavond naar de Bommelerwaard te halen.

Ook jeugdgroepen vanuit Ammerzoden/Well en vanuit Brakel spelen mee. De speluitdagingen later op de avond leveren hilarische beelden op. Hugo van Rijswijk weet die opdrachten handig en snel te voltooien. Ik ben benieuwd wat hij van Sirkelslag vindt: "Het is wel grappig!", is zijn reactie. Hij vertelt dat hij vandaag in zijn schoolklas op 't Gilde al van meer klasgenoten hoorde die vanavond mee zouden spelen.

Ook Bart Drost speelt mee in het team van 't Opstakel in Brakel. Zijn reactie op Sirkelslag: "Het is kei leuk!" Natuurlijk hoopt hij dat zijn team gaat winnen, maar, zegt hij: "Het gaat vooral om de gezelligheid met elkaar!"

Aan het einde van de avond loopt de spanning toch op. Helaas eindigen de Bommelerwaardse teams niet in de landelijke top drie. Het Opstakel team in Brakel eindigt met een 30e plaats als hoogste notering in de Bommelerwaard. Gezellig en hilarisch was het zeker in alle jeugdteams!

www.sirkelslag.nl

Meer berichten