Winter in America...

Door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Een mooi lied: 'Winter in America is cold'. In 1978 werd het meesterwerkje vertolkt door Doug Ashdown. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, gaat het liedje helemaal niet over de Amerikaanse winters, maar het is een ietwat verdrietig liefdesliedje, zoals er zo veel zijn. Als er daar zo veel van zijn, waarom haal ik dit specifieke nummer dan aan? Omdat de winters in het noordelijke deel van Amerika zo koud zijn! Het weer in de noordelijke staat Michigan wordt grotendeels bepaald door twee seizoenen: de zomer en de winter. Natuurlijk zijn er de meteorologische lente en de herfst, maar die duren relatief kort omdat de zomer en de winter duidelijk met de ellebogen werken. Met een beetje geluk, of pech, valt de winter al in november in en duurt deze tot in de maand april. Negen van de tien winters zijn geen kwakkelwinters en er werd vorige week nog flink aan de thermometer getrokken met waarden tot wel dertig graden onder nul. De gevoelstemperatuur ging omlaag tot min veertig. We werden overvallen door vorst en sneeuwstormen die mij vier dagen aan huis kluisterde.

Even naar buiten om het vuilnis aan de straat te zetten vergde extra warme kleding, een muts en vooral handschoenen omdat de vingers uiterst gevoelig zijn voor bevriezing. Het vuilnis werd niet opgehaald... Het ruimen van sneeuw was voor iedereen een dagelijks 'genot' dat slechts voor een paar uur verlichting bood. Reizen met de auto werd een probleem omdat de wegen slecht begaanbaar waren. Bouwvakkers worden tijdens de winter ingezet op pickup trucks met een sneeuwschuiver ervoor, maar men kan nu eenmaal niet overal tegelijkertijd zijn. Wie toch met de auto ging, deed er goed aan extra dekens en snacks mee te nemen voor het geval men ergens voor langere tijd vast komt te zitten. Zelfs enkele theelichtjes worden aanbevolen in de auto, omdat deze een ingesneeuwd voertuig vorstvrij kunnen houden.

Afhankelijk van waar je in Michigan woont, kan de sneeuw tot aan de dakrand reiken als het een tijd lang niet wil dooien. Het is dan ook raadzaam om voldoende winterkost in voorraad te hebben. De eerstehulpafdelingen van de ziekenhuizen beleven elk jaar hoogtijdagen door botbreuken en vorstschade aan handen en voeten van die ongelukkigen die meenden onoverwinnelijk te zijn. Natuurlijk zijn er de sportievelingen die met een snowmobile of op de langlauflatten te velde gaan, maar daar hoor ik niet bij. Geschaatst wordt er niet. Misschien omdat de meren te besneeuwd zijn of misschien omdat de enigszins gemakzuchtige Amerikaan liever naar een overdekte schaatsbaan gaat waar koek en zopie te koop zijn. Op dinsdag werd voor Michigan de noodtoestand uitgeroepen, zodat meer geld beschikbaar kwam om de ongemakken te bestrijden en op woensdag kwam de oproep om de verwarming niet hoger dan 17 graden te zetten, zodat er voldoende gascapaciteit voor iedereen over bleef. Ik zag dat de sneeuwman in de tuin van de buren een jas aan trok.

Winter in America is cold. Het moet niet veel gekker worden.

Meer berichten