De captains van het winnende team, samen met burgemeester Van Kooten en presentatoren Bertien van Heel en Beppie Pardoel.
De captains van het winnende team, samen met burgemeester Van Kooten en presentatoren Bertien van Heel en Beppie Pardoel.

De winnaars van 'De 14 van Velddriel'

De dorpsquiz 'De 14 van Velddriel', die op 21 december plaats vond in Velddriel, beleefde met 13 deelnemende teams een succesvolle eerste editie. Na weken van nakijkwerk werd afgelopen zaterdag in de Boxhof de winnaar uitgeroepen. Met een totaalscore van 2375 punten kwam team 'Het Krachtenveld' als grote winnaar uit de bus. Zij mochten de eerste prijs én wisselbeker, in de vorm van een wijze uil, uit handen van burgemeester Van Kooten in ontvangst nemen.

door Christine van Beurden

Velddriel - Als ware professoren, gekleed met een 'square academic cap', presenteerden Bertien van Heel en Beppie Pardoel wisselend in Velddriels dialect en verstaanbaar Nederlands een reeks antwoorden en woordspelingen aan elkaar. Onder toeziend oog van deelnemers en andere belangstellenden was dit soms op hilarische wijze. "Kletsen mag, maar ge meugt mense nie beledige", aldus Pardoel en Van Heel.

"We hebben veel tijd gestoken in het organiseren van de quiz. Niet alleen de voorbereiding en de avond zelf, maar ook achteraf waren er volop werkzaamheden. Zo werden alle foto-opdrachten, filmpjes en quizboeken gecontroleerd en per vraag beoordeeld." Ook bleken vragen op verschillende manieren geïnterpreteerd te kunnen worden. "Omdat we zeer verrast waren over hoe creatief er gedacht werd, hebben we hiervoor een aparte prijs ingesteld. Bij het uitbeelden van een levende kerststal bijvoorbeeld, had het ene team een echt 'keind in de krib' terwijl een ander team hun honden meenamen. In het kader van niet-goed-lezen werden er ook veel punten gemist. Raadsels en puzzels werden gretig gemaakt en gedanst werd er met de switch."

Echt leuke weetjes waren opgenomen in de vragen van sporters die niet uitblonken. Zo was er een wedstrijdzwemmer die bijna verdronk omdat hij pas zeven maanden kon zwemmen en een schansspringer die ternauwernood levend beneden kwam. Hoe slechter hij presteerde, hoe populairder hij werd. Zijn bijnaam was Eddy the Eagle.

Een mooie verdienstelijke tweede en derde plaats waren voor 'Veur de Lol' en 'Van Heel is de naam'. De prijs voor het creatiefste team ging naar 'Het gezelligheidsteam' en de fröbelprijs was voor 'De Mad Dogs'. De leden van Open Bejaardenwerk Nooitgedacht hadden als onafhankelijke jury mogen stemmen wie de mooist versierde klomp had. En 'geleuf 't of nie' het team met daarin onze echte Velddrielse klompenmaker had het mooiste 'klumpke'. De troostprijs voor het laatst geëindigde team was een ingelijste spreuk met 'meedoen is belangrijker dan winnen'.

Ondertussen werden er al nieuwe strategieën bedacht voor een volgende editie. De gezelligheid voerde de boventoon, maar de concurrentie blijft moordend. Wie wil er nu niet de slimste zijn van het dorp?

De opkomst was groot en de prijsuitreiking werd een gezellige avond. De volgende editie staat gepland op vrijdag 13 december. Reken maar dat het gruwelijk gaat worden!

Meer berichten