De organisatie heeft dit jaar wat dingen aangepast aan de optocht in Ammerzoden. Foto: Wim van de Bogaard
De organisatie heeft dit jaar wat dingen aangepast aan de optocht in Ammerzoden. Foto: Wim van de Bogaard

Frisse update voor Arckeldurper optocht

De grote carnavalsoptocht in 't Malse Arckeldurp trekt al jaren veel bezoekers naar Ammerzoden. Echter was de organisatie, Stichting 't Malse Arckeldurp, van mening dat de kwaliteit eens kritisch tegen het licht aangehouden moest worden. De raad van elf riep daarom afvaardigingen bij elkaar; deelnemers, juryleden en uiteraard de organisatoren van de optocht.

Ammerzoden - Café de Ster in Ammerzoden was die avond goed gevuld. Bouwers van praalwagens, bouwers van loopgroepen en de adhok vulde vol spanning het café om aan te horen welk nieuws de raad van elf te brengen had. De raad had echter geen nieuws, maar was vooral nieuwsgierig hoe de deelnemers de optocht vonden. Hoe vonden zij de manier van deelnemen van sommige gezelschappen met oorverdovende muziek en het royale drankgebruik tijdens de optocht?

Tijdens de bijeenkomst is besloten dat de komende optocht dergelijke groepen niet meer mogen deelnemen aan de optocht. De optocht moet een fraaie stoet van mensen en praalwagens zijn, die zich de taak hebben gegeven om het publiek, en vooral ook elkaar, te vermaken. Daar passen geen groepen meer bij die anderen tot last zouden kunnen zijn door eerdergenoemde elementen, volgens de betrokkenen.

Om de jeugd een positieve impuls te geven, heeft de organisatie van de optocht ook aangegeven de toekomstige bouwers van de grote optocht, de Kalverklasse, dit jaar voor het eerst deel mogen nemen aan de grote optocht, in de voorste posities. De Kalverklasse zijn de jongeren van 12 tot 16 jaar die wellicht een beetje te groot zijn voor de kinderoptocht. Onder strikte voorwaarden mogen zij, onder begeleiding maar buiten mededinging, alvast snuffelen aan de grote optocht. Om dit enthousiasme te onderbouwen heeft Syboned aangegeven voor deze klasse een geldprijs beschikbaar te stellen.

Tijdens het overleg kwam ook de route ter discussie. De raad heeft, na een intern overleg, besloten om ook hierin mee te gaan met de ideeën van de aanwezigen. De route is dit jaar als volgt: WC de Haar, Haarstraat, Kerkstraat, Ammerstraat, Wellsedam, Schokkerstraat, Bernseweg, ontbinding.

De route zal na dit jaar geëvalueerd worden.

Meer berichten