De ouderraad van basisschool De Schakel in Ammerzoden hield woensdag een controle op de fietsverlichting van de leerlingen.
De ouderraad van basisschool De Schakel in Ammerzoden hield woensdag een controle op de fietsverlichting van de leerlingen.

Controle op verlichting bij De Schakel

Door de ouderraad van basisschool De Schakel in Ammerzoden werd vorige week een controle op fietsverlichting gehouden. De prioriteit? Dat kinderen in deze winterperiode goed zichtbaar zijn.

door Mieke Boelen

Ammerzoden - Zo ook op afgelopen woensdag. In de schemerochtend staan leden van de ouderraad, rond de klok van acht, in lichtgevende veiligheidsvesten op drie plaatsen nabij de school paraat om verlichting van fietsende kinderen te controleren. Maasdrielse wethouder Jan-Hein de Vreede, die eveneens acte de présence geeft, is zichtbaar enthousiast over dit zinvolle initiatief van de school. "We hebben er uitgebreid over gesproken en je kunt veel doen aan de veiligheid voor de kinderen door de automobilisten er op allerlei manieren op te attenderen. Maar goede fietsverlichting is eveneens belangrijk, omdat de kinderen in deze tijd in schemer of donker deelnemen aan het verkeer." De wethouder heeft de eer om de eerste controle te doen. De beurt is aan Tim Reijmers, waarvan de verlichting wordt nagekeken en, zoals de negenjarige jongen zegt: "Die is altijd in orde!" Het kan ook niet anders, want zijn moeder Miranda zit in de ouderraad. Hetzelfde geldt voor voorzitter Erik, werkzaam in verkeersattributen. "Door mijn werk word ik geconfronteerd met het verkeer waar automobilisten soms kegels niet zien en dan is er de bewustwording hoe belangrijk verkeersmaatregelen zijn."

"Ga maar in de rij staan bij die mevrouw", klinkt het bij de ingang van het schoolplein, waar Suzanne Schokker fietsen controleert. Tegen 08.30 uur komen de meeste kinderen aan op fietsen in allerlei maten en kleuren. De fiets van Isa Dekkers van zes is zelfs met kleurrijke bloemetjes versierd. "Leuk, en het licht doet het." Haar moeder Monique bevestigt: "Ja, altijd. Ik let er goed op. Zeker als het donker is, is dat heel belangrijk." Hoewel Schokker herhaaldelijk complimenten geeft, hapert de verlichting hier en daar en die kinderen krijgen een brief mee voor de ouders. "Over het algemeen viel het niet tegen. De kinderen reageren rustig, de ouders zijn positief. De kinderen hebben allemaal een fietslampje meegekregen dat door de gemeente is gesubsidieerd." Volgens Schokker, die een jaar in de ouderraad zit, is zo'n controle nuttig. "Het is vooral belangrijk om dit te blijven organiseren."

Net als bij de ouderraad, staat verkeersveiligheid bij de schooldirectie, onderwijzers en de gemeente hoog in het vaandel. In 2018 werd, op verzoek van de school, aan de Hogesteeg de schoolzone vergroot met het zebrapad en het plaatsen van kleurrijke palen. Om de kinderen wegwijs te maken in het verkeer werden er ANWB Streetwise activiteiten georganiseerd en werd de fietsverlichtingcontrole op touw gezet. "Vorig jaar hebben we meer controles gehouden, onder meer bij bushaltes. Die waren meer gericht op middelbare scholieren, maar je ziet dat het belangrijk is voor iedere leeftijdscategorie", aldus wethouder De Vreede.

Meer berichten